Mittarfeqarfiit varsler flyforsinkelser i Nuuk

Det udstyr, som hjælper flyene med at navigere, når sigtbarheden er dårlig omkring Nuuk Lufthavn, er ude af drift pga. store mængder is.
Foto © : KNR 2015
Skrevet af Sandra Meinecke
16. april 2015 16:39

Det kan betyde flere aflysninger, returflyvninger eller længere flyvetid i vejr med lav sigtbarhed og lav skyhøjde, oplyser lufthavnschef Jimmy Gudmandsen i en pressemeddelelse.

Isbelægningen omkring den såkaldte localizer betyder, at flyene er nødt til at foretage indflyvninger via Cookøerne ved forringet sigt og lav skyhøjde.

Isen, der forstyrrer det tekniske udstyr, kommer fra Malenesøen ved foden af Lille Malene, hvor søvandet løber under isen ned mod lufthavnens landingsbane.

- Der er opbygget et stort og tykt islag, der forstyrrer localizerens signaler. Isen er mange steder op til to meter tyk.

- Isbelægningen vokser fortsat på grund af løbende vand under den, som gradvist fryser. Det er før set, at vi har isbelægning i området, men det er første gang isen, bliver ved med at bygge sig op, forklarer Jimmy Gudmandsen.

Mittarfeqarfiit har været i dialog med kommunen om at ændre vandafledningen fra Malenesøen til sommer, da der med nuværende vandafledning uheldigvis sker en opbygning af is foran antennerne.