Vittus Qujaukitsoq red stormen af med opbakning fra Siumut, Nunatta Qitornai og Demokraterne.Foto: KNR

Mistillid til Vittus Qujaukitsoq: Blev reddet af støtteparti og koalition

Uenighed om beskæftigelsesfradrag førte torsdag aften til, at en samlet opposition stillede mistillid til naalakkersuisoq for finanser.

Efter en lang mødedag torsdag var politikerne i Inatsisartut om aftenen nået til at behandle forslaget om indførelse af et beskæftigelsesfradrag fra næste år. Og så gik mødet i hårdknude.

Oppositionen stillede nemlig en mistillidsdagsorden mod naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq (NQ).

Grunden til det var, at der er uenighed mellem Naalakkersuisut og Finans- og Skatteudvalget om, hvordan et beskæftigelsesfradrag skal indføres.

- Naalakkersuisut har valgt ikke at følge flertallets beslutning, og derfor har vi ikke tillid til Naalakkersuisoq, lød det fra Partii Naleraqs Jens Napaattooq på talerstolen.

Fik opbakning fra koalitionen og støttepartiet

Mødet i salen blev derfor afbrudt, så partierne kunne tage stilling til spørgsmålet om mistillid. Da mødet blev genoptaget gik Siumuts gruppeformand Karl Kristian Kruse på talerstolen og fremsatte en såkaldt afværgedagsorden.

Meget kortfattet fortalte Kruse, at partierne Siumut, Nunatta Qitornai og Demokraterne fortsat har tillid til Vittus Qujaukitsoq. Afværgeafstemningen blev vedtaget med 14 stemmer mod 10, efter at Vittus Qujaukitsoq havde været på talerstolen for at svare på kritikken.

LÆS OGSÅ Udvalg vil have beskæftigelsesfradraget udskudt

Partierne Inuit Ataqatigiit, Atassut, Samarbejdspartiet og Partii Naleraq stemte imod afværgedagsordenen.

Uenigheden om indførelsen af det nye beskæftigelsesfradrag bunder i, at man med de nuværende it-systemer først kan udbetale fradraget året efter, at det er optjent.

Udvalg: Vi kan miste 83 millioner årligt

Det har fået Finans- og Skatteudvalget til at være skeptisk overfor, om fradraget vil få flere borgere i arbejde:

- Såfremt Naalakkersuisut ikke får ret i sine gisninger om dynamiske effekter ved forslaget, kan provenutabet således i yderste konsekvens risikere at blive op til 83.000.000 kroner årligt, når der tages udgangspunkt i Naalakkersuisuts egne beregninger, skriver udvalget i sin betænkning forud for andenbehandlingen.

LÆS OGSÅ Beskæftigelsesfradrag er sendt i høring

Udvalget vil derfor vente med at indføre beskæftigelsesfradraget, indtil det kan udbetales en gang om måneden. Men det har Naalakkersuisut afvist, da det er et centralt punkt i koalitionsaftalen:

- Naalakkersuisut må stå fast på løftet til offentligheden, som blev givet i koalitionsaftalen om, at der skal indføres et beskæftigelsesfradrag med virkning fra 2020, skriver Vittus Qujaukitsoq.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt