MIO mangler hænder: De ansvarlige må tage mere ansvar for børn og unges trivsel

Børnetalsmanden i MIO trækker nu en streg i sandet og opfordrer de ansvarlige på børne- og ungeområdet til at tage et større ansvar for børns trivsel.
MIO opfordrer de ansvarlige i kommunerne til at tage deres ansvar på sig, når det gælder børn og unges trivsel. Foto © : MIO
Skrevet af Mikkel Rasmussen
17. april 2023 07:05

Det går ikke længere.

Så enkelt er børnerettighedsinstitutionen MIOs budskab. Børnetalsmanden og de fem medarbejdere i MIO kan ikke følge med længere.

De mener nemlig, at grænserne for deres ansvarsområde er overskredet og kommer nu med et opråb.

Nu må de ansvarlige for børn og unges trivsel i kommunerne leve op til deres ansvar og tage det på sig.

- Når børn og unge i hele landet har fortalt MIO om frygtelige ting, de udsættes for i deres hverdag, så har vi i MIO gjort alt, hvad vi kunne, for at bringe disse børns stemmer frem i lyset, siger børnetalsmand Aviâja Egede Lynge i en pressemeddelelse.

Og det har ifølge hende også betydet at hun som børnetalsmand og de fem medarbejde i MIO har været nødt til at arbejde udover deres eget ansvar. 

- Vi har overskredet grænserne for så lille en institutions ansvarsområde, og det skal vi lave om på nu. Ellers tager de ansvarlige aktører for børns trivsel i kommunerne ikke det ansvar på sig, der reelt er deres, siger hun

Kommunerne har ansvaret

MIOs arbejdsopgaver er fastlagt i Inatsisartutlov.

I den lov står der, at MIOs arbejdsopgaver indebærer, at rådgive om børns rettigheder, at lytte til børn, at indsamle viden om børns vilkår, at vurdere børns levevilkår i forhold til konventionen, at skabe debat og at komme med anbefalinger til et bedre børneliv.

Men det er ikke en del af børnetalsmandens og MIOs opgaver at iværksætte konkrete tiltag og indsatser, der skal fremme børn og unges vilkår.

- Det er på tide, at de ansvarlige aktører i kommunerne kommer ud af busken og lever op til det ansvar, der lovgivningsmæssigt er deres. Jeg er fuldstændig klar over, at kommunerne er pressede på ressourcer, men det kan ikke være en undskyldning for at krænke børn og unges rettigheder. Nok er nok, siger Aviâja Egede Lynge.

Trækker en streg i sandet

MIO lancerer inden sommerferien en ny strategi.

Den nye strategi tager udgangspunkt i de ressourcer og det lovgivningsmæssige ansvar, MIO reelt har.

-Det betyder, at MIO begynder at sætte flere grænser for vores arbejde, og vi bliver nok nødt til at takke nej til at deltage i nogle af de aktiviteter, vi tidligere har deltaget i, siger Aviâja Egede Lynge og fortsætter: 

- Vi er kun 6 medarbejdere i MIO, og vi kan ikke tage ansvaret for andre aktører på os. Derfor trækker jeg nu en grænse i sandet og opfordrer de ansvarlige til at tage deres ansvar på sig.