MIO: Beskyt børn mod pædofile på Facebook

Mange facebook-brugere her i landet er ikke opmærksomme på konsekvenserne, når de deler børnebilleder på de sociale medier.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
05. april 2016 14:40

Billeder, især af afklædte børn, kan i værste fald gå hen og blive misbrugt, siger børnetalsmanden, der opfordrer folk til at tænke sig om en ekstra gang, før de deler billeder af deres børn.

- Vi kan have en tendens til at sætte billeder af vores børn, fordi vi synes de er søde; de har været i bad eller leger, men hvor de er afklædte.

- Når vi så sætter dem ud, så tænker vi ikke altid på, at de her billeder kan blive misbrugt, siger børnetalsmanden Aviâja Egede Lynge til KNR.

I forbindelse med efterforskning af sædelighedssager er det også noget politiet i Grønland ofte støder på. 

- Der finder vi rent faktisk, i forbindelse med efterforskningen, blandt andet udskrevne billeder af børn, og i elektronisk form, eksempelvis i computere eller harddiske, siger vicepolitiinspektør Viggo Johansen.

Læs også Aviâja Egede Lynge: Alle overgreb skal frem

Børnene kan ikke selv bestemme, hvilke billeder forældrene lægger ud af dem. Derfor bør forældre tænke over, om det vil overskride børnenes grænse nu eller senere hen. 

Når billederne først er derude, er det næsten umuligt at fjerne dem, forklarer børnetalsmanden.

- Det er vigtigt, at vi snakker med vores unge om, hvad de lægger ud på nettet, fordi det kan blive brugt uhensigtsmæssigt, siger børnetalsmanden.

Ifølge reglerne på Facebook kan børn allerede fra 13-års alderen oprette deres første facebook-profil. Og ofte overvejer de heller ikke konsekvenserne, når de deler billeder af dem selv eller andre.

Dertil opfordrer børnetalsmanden forældrene til at vejlede deres børn, før skaden er sket.

- Det kan være at de unge ikke lige tænker på det på den måde, men det er voksne der har ansvaret for at lære dem at beskytte sig selv på nettet.