Ministre vil fjerne grænsehindringer for førtidspensionister

Fra 2020 bliver det lettere at flytte rundt i Rigsfællesskabet, hvis man er førtidspensionist.
Foto © : wikitravel.org
16. december 2018 12:00

Igår mødtes Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Martha Abelsen, nemlig med Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fra Danmark og landsstyremedlem for Sociale Anliggender, Eyðgunn Jana Samuelsen fra Færøerne.

Her drøftede de forhindringer, der gør det svært for førtidspensionister at flytte inden for Rigsfællesskabet.

LÆS OGSÅ Flertal af danskerne ønsker Grønland i Rigsfællesskabet

I dag er det sådan, at man som førtidspensionist kan flytte frit til de øvrige nordiske lande og bibeholde ens pension. Men sådan er det ikke inden for Rigsfællesskabet, forklarer naalakkersuisoq for Sociale Anliggender.

- De grænsehindringer der har gjort, at man ikke har kunne tage sin førtidspension med til Færøerne eller Danmark, eller hvis man flytter fra Danmark. Altså inden for Rigsfællesskabet, siger Martha Abelsen.

På mødet besluttede de tre ministre sig for at gøre det nemmere ved at indføre tre initiativer.

Et af initiativerne skal gøre det muligt automatisk at få førtidspension i den rigsdel, man flytter til - hvis man altså har fået tilkendt førtidspension i Danmark eller højeste førtidspension på Færøerne eller i Grønland.

LÆS OGSÅ Bertel Haarder ønsker mere ligeværdigt Rigsfællesskab

Hvis man ikke har fået højeste førtidspension på Færøerne eller i Grønland, skal et andet initiativ sikre, at man kommer på en overgangsordning, så man kan beholde sin førtidspension, så længe ens sag behandles.

Og derudover skal et tredje initiativ sikre kortere sagsbehandlingstider ved udveksling af oplysninger rigsdelene imellem.

De tre initiativer får altså positiv betydning for førtidspensionister, siger Martha Abelsen:

Det får jo den betydning, at man ikke skal starte forfra med en pensionssag, når man flytter til en anden del i Rigsfællesskabet, som man har skullet hidtil, siger naalakkersuisoq.

Initiativerne kræver, at lovgivningen ændres i alle tre rigsdele, og Martha Abelsen oplyser, at lovændringen vil træde i kraft i både Danmark og Grønland i 2020.

LÆS OGSÅ Venstre: Færre grænsehindringer i rigsfællesskabet