Minister: Udskældt danskkursus bliver evalueret i 2022

Et danskursus for grønlandske studerende i Danmark foregår igen i år i august, selv om De Grønlandske Huse kritiserer tidspunktet.
Der bliver ikke ændret markant på forholdene omkring sprogkurset "Turbodansk" for grønlandske studerende i Danmark, selv om det har mødt kritik. Det fremgår af et svar fra den danske børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Thiel til Folketingets Grønlandsudvalg. Foto © : Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
12. februar 2020 06:22

Der bliver ikke lavet radikale ændringer i det statsbetalte sprogkurs "Turbodansk" i 2020.

Det oplyser den danske børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Thiel (S), i et brev til Folketingets Grønlandsudvalg.

Sprogkurset er betalt af den danske stat og blev første gang udbudt i 2019 i Aarhus, Odense og København, men opnåede alle steder et rundt nul i antal tilmeldinger.

LÆS OGSÅ Nul studerende ville på statsbetalt kursus i turbodansk

Ifølge flere af De Grønlandske Huse er årsagen, at kurset ligger i august. En måned, hvor de studerende har meget travlt med at flytte fra Grønland og finde sig til rette i Danmark inden studiestart.

Men ifølge den danske undervisningsminister er årsagen nærmere, at der i 2019 var for kort tid til at reklamere for sprogkurset.

"Turbodansk"

Folketinget har afsat 3 mio. kroner hvert år i 2019-2022 til kurset "Turbodansk" for grønlandske studerende på en videregående uddannelse i Danmark

Kurset foregår i august inden studiestart i København, Aarhus og Odense .

 

Af beløbet går 2 mio. kroner til undervisningen, mens 1 mio. kroner er til legater, som kursister kan søge for at få dækket udgifter til logi og kost under kurset.

 

Ifølge Finansministeriet kan op til 160 grønlandske studerende gennemføre kurset om året, men i 2019 var der ingen tilmeldte.


Kilde: Den danske finanslov 2019, Københavns Universitet, Børne og Undervisningsministeriet

- De manglende tilmeldinger i 2019 skyldtes den begrænsede tid til annoncering af sidste års mulige kursus. Det forventes, at tilmeldingen til Turbodansk i år vil se anderledes ud, da grønlandske unge kan gøres opmærksom på muligheden for både kursus og legat i god tid, skriver ministeren til Grønlandsudvalget.

Faktisk vil regeringen først evaluere kurset efter 2022, hvor de i alt 12 millioner kroner, som Folketinget har afsat til formålet, udløber.

- Regeringen ønsker derfor at afvente de næste års erfaringer. Når den nuværende kontrakt med Københavns Universitet udløber, vil der eventuelt kunne ske en revurdering af initiativet, skriver Pernille Rosenkrantz-Theil.

Universitet: Drøfter sagen med ministeriet

Det er Center for Internationalisering og Parallelsproglighed under Københavns Universitet, som står for "turbodansk"-kurset i de tre danske studiebyer frem til og med 2022.

Og her påpeger centeradministrator, Helen Sværke, at kurset ifølge Børne- og Undervisningsministeriets udbud skulle være 'inden studiestart' - og derfor i august. Men hun og hendes kolleger er godt klar over, at tidspunktet er lidt skidt.

LÆS OGSÅ Ingen turbodansk for grønlandske studerende i Aalborg

Noget, som de også har været i dialog med De Grønlandske Huse og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) under Børne- og Undervisningsministeriet om.

Alligevel er det foreløbig kun blevet til, at kurset bliver rykket til senere i august, mens tilmeldingsperioden bliver lidt længere. Kursister kan derfor tilmelde sig fra marts i år - og ikke først april som sidste år - til senest sidst i juli.

Ifølge Helen Sværke er Københavns Universitet i dialog med Undervisningsministeriet om ændringer af kurset, men tør ikke sige noget endeligt.

Og ministeriet ønsker ikke at uddybe sagen, men henviser KNR til undervisningsministerens svar til Grønlandsudvalget.

LÆS OGSÅ Regering vil bruge millioner på danskundervisning for grønlandske studerende

Men i Aalborg kritiserer direktør i De Grønlandse Hus, Bo Albrechtsen, at Københavns Universitet og Undervisningsminiseriet ikke har samarbejdet tættere med husene om sprogkurset.

- Det er en skam at se så mange penge falde til jorden. Vi kunne være taget med på råd på et tidligere tidspunkt, så turbodansk kunne være blevet tilrettelagt med bedre kendskab til grønlandske studerende, siger han.

I Aalborg, Odense og København tilbyder De Grønlandske Huse dog selv undervisning i studie-dansk, mens det i Aarhus er muligt at tilmelde sig et kommunalt aftenkursus i dansk.