Samråd i Folketinget: Minister skal give svar om Kangerlussuaqs fremtid

I dag, torsdag, skal forsvarsminister Trine Bramsen (S) forklare, hvordan den danske regering ser fremtiden for Kangerlussuaq. Den foregående statsminister, Lars Løkke Rasmussen, var parat til at åbne lufthavnen yderligere for USA.
Foto © : Simon Uldum
12. september 2019 07:23

Hvordan ønsker den danske regering, at fremtiden skal se ud for Grønlands atlantlufthavn og indbyggerne i Kangerlussuaq, når lufthavnene i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq åbner i 2023?

Det skal den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), svare på under et samråd i Folketinget torsdag.

LÆS OGSÅ Forsvarsminister uklar om oprustning i Arktis

Siden folketingsvalget i juni har der været tavshed fra den nye socialdemokratiske regering om, hvordan den ser på sagen.

Forsvaret har på forhånd tilkendegivet, at det ønsker at blive i Kangerlussuaq på grund af "vejrforhold, Forsvarets flytyper og opgaveløsningen".

I foråret nedsatte Naalakkersuisut en arbejdsgruppe sammen med Forsvarsministeriet i Danmark, som sammen skal opveje Forsvarets muligheder og konsekvenser ved at blive i Kangerlussuaq.

USA på tegnebrættet

Samrådet er indkaldt af IA's folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, blandt andet på spørgsmålene om, hvad det kræver af investeringer, hvis Forsvaret skal forblive i Kangerlussuaq, samt hvem der betaler.

I februar sagde daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til KNR, at både dansk og amerikansk militær med stor sandsynlighed har brug for at kunne lette og lande i Kangerlussuaq også i fremtiden.

LÆS OGSÅ Amerikanerne har brug for adgang til Kangerlussuaq

- Når vi snakker territorialforsvar af Grønland, så er det selvfølgelig helt centralt – og amerikanerne har en mulighed for - at kunne lande året rundt, lød det. 

Daværende oppositionsleder - og nu nuværende statsminister - Mette Frederiksen (S) ønskede ikke komme med sit bud på Kangerlussuaqs fremtid over for KNR i marts.

Under sit besøg i Grønland i august sagde Mette Frederiksen dog:

- Vi har ikke en amerikansk forespørgsel om mere militær tilstedeværelse.

Men hun tilføjede under et pressemøde i Hans Egedes Hus, at det er naturligt med mere amerikansk militær tilstedeværelse i Arktis.

I september sidste år meddelte USAs forsvar, at den amerikanske regering er parat til at investere i Grønlands infrastruktur, hvis det kan blive til gavn for både militær og civilbefolkningen.

Samrådet finder sted klokken syv vestgrønlandsk tid torsdag og kan følges direkte på Folketingets hjemmeside.