Mineselskab søger milliarder til Kvanefjelds-eventyr

12, 5 milliarder kroner. Så mange penge skal Greenland Minerals and Energy have fat på, hvis de får lov til et mineeventyr i Kvanefjeldet. Selskabets egen pengepung er nemlig alt for lille.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
15. februar 2010 11:22

126 millioner kroner står der på bankkontoen for Greenland Minerals and Energy. Det fremgår af selskabets hjemmeside. Beløbet lyder måske af mange penge, men det er langt fra nok. Mineselskabet drømmer nemlig fra 2015 om at påbegynde udvinding af sjældne metaller i Kvanefjeldet. Projektet kræver investeringer for over 12,5 milliarder kroner.

Lars-Emil Johansen, formand for Greenland Minerals and Energy forsikrer, at selskabet nok skal finde de mange milliarder.

- Det er klart, at i sådanne større investeringsprojekter skal man ud at finde investorer. Det er selskabets administrerende direktør i gang med. Jeg er sikker på, at vi kan skaffe de penge, vi meddeler, siger Lars-Emil Johansen.

Han peger i stedet på uranproblematikken som den største hindring og håber på, at alle parter kan finde en tilfredsstillende løsning. Hurdlen med udvindingen er nemlig, at hvis Greenland Minerals and Energy hiver værdifulde metalmineraller op af undergrunden følger der automatisk uran med som et biprodukt. Sådan en type minedrift har været ulovlig siden 1980´erne ifølge Naalakkersuisuts nul-tolerance politik over for uran.