Millionfejl i KNI: Forkert lagerværdi påvirker resultater

Når værdien af et lager er pustet kunstigt op, så er selskabets resultat tilsvarende for højt, siger regnskabsprofessor. KNI’s resultater vil dermed have været påvirket af millionfejl i lagerværdierne.
28. november 2020 11:46

Det vil få konsekvenser for årsresultatet i en virksomhed, hvis et lager vurderes forkert.

Det fastslår professor i regnskab ved Copenhagen Business School, Kim Klarskov Jeppesen. Han udtaler sig generelt om regnskabsføring og ikke konkret om regnskabsfejlen hos KNI. 

LÆS OGSÅ Rod med lagrene i KNI går helt tilbage til 2008

- Der er en direkte sammenhæng mellem det, at man værdiansætter et varelager for højt og overskuddet. Jo højere man værdisætter varelageret, jo større bliver overskuddet også, siger han til KNR og uddyber:

- Så værdiansætter man et lager for eksempel 50 millioner kroner for højt, så bliver overskuddet 50 millioner kroner større.

KNI vurderer lager for højt

I onsdags kunne KNR fortælle, at KNI’s lager har været værdifastsat for højt gennem flere år.

Ifølge KNI’s bestyrelsesformand, Lars Borris Pedersen, har der været en fejl, som har bevirket, at lagrene har været værdisat for højt siden 2010. I de første tre år med omkring 70 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Massiv millionfejl på varelager: KNI-formand freder ledelsen

Hver gang en virksomhed enten opjusterer eller nedjusterer værdien af et lager, vil det give udslag på virksomhedens resultater.

Det vil altså sige, at årsresultatet vil have været påvirket med plus 70 millioner kroner første gang, at opjusteringen skete.

De mange millioner blev senere skrevet ned, og i de seneste syv år har lagerværdien - ifølge KNI - været værdifastsat med omkring 50 millioner for meget. 

Det har derfor også haft konsekvenser for selskabets resultat i det regnskabsår, at nedskrivningen skete.