Militæret i Myanmar truer demonstranter: Nogle vil miste livet

Fortsatte konfrontationer i Myanmar vil resultere i "tab af menneskeliv", udtaler militæret.
Denne weekend blev to demonstranter skudt og dræbt under de store demonstrationer, som har taget fart, siden militæret 1. februar kuppede sig til magten og afsatte landets leder, Aung San Suu Kyi. Foto © : Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
22. februar 2021 07:55

Modstandere af militærkuppet i Myanmar opfordrer til generalstrejke mandag lokal tid, hvilket straks er blevet mødt med trusler fra militæret.

Opfordringen til strejke kom søndag fra Den Civile Bevægelse for Ulydighed.

Det er en løst organiseret gruppe, der står i spidsen for modstanden mod militæret.

Sent søndag kom militæret så med en advarsel om, at fortsat modstand vil resultere i dødsfald.

Gaderne i Myanmars største by Yangon er nu spærret af, fortæller Danmarks ambassadør i Myanmar, John Nielsen, til DR:

- Jeg tror i dag er det den absolut største protestdemonstration, der har været siden kuppet. Gaderne er fuldstænding lukkede de fleste steder her i Yangon, og i store dele af landet er der demonstrationer.

LÆS OGSÅ Myanmars militær løslader 23.000 indsatte

Denne weekend blev to demonstranter skudt og dræbt under de store demonstrationer, som har taget fart, siden militæret 1. februar kuppede sig til magten og afsatte landets leder, Aung San Suu Kyi.

Demonstrationerne er især ledt af ungdommen, fortæller den danske ambassadør.

- Jeg tror, militæret har svært ved at finde ud af, hvordan de skal håndtere situationen. I modsætning til tidligere demonstrationer undermilitærdiktaturet i ’88 og 2007, hvor det var meget synligt aktivister fra fagforeninger og partier. Det her er altså unge mennesker. Det er studerende. De er mellem 20 og 30 år hovedparten af dem, sagde ambassadør John Nielsen altså til DR.