Som det er nu, er det kun muligt at teste for coronavirus i Grønland. Men nu er der bestilt yderligere fem maskiner, der skal placeres rundt på kysten. Arkivfoto.Foto: RitzauScanpix

Mere udstyr er bestilt: Det skal være muligt at teste for corona på kysten

Snart vil fem nye apparater, som man kan bruge til at analysere test for coronavirus, efter planen lande i Grønland. De første skal til Ilulissat, Sisimiut og Qaqortoq.

Til at starte med skulle alle coronavirus-prøver sendes til Danmark, før der kom svar.

Så blev det muligt at analysere testene i Nuuk, men snart skal det - efter planen - være muligt at teste endnu flere steder på verdens største ø.

Det fremgår af en redegørelse fra Naalakkersuisut. Den er blevet lagt ud på Inatsisartuts hjemmeside i forbindelse med forårssamlingen.

- Der er bestilt yderligere 5 mindre analyseapparater, der forventes placeret i de største byer på kysten. Disse apparater anvender samme testkits, som det større apparat i Nuuk, står der.

Testudstyr i både vest og øst

Der har været stor efterspørgsel på testkits i hele verden på grund af pandemien, der har spredt sig fra det ene land til det andet. Derfor har det været svært at bestille udstyret.

- Efter det i en længere periode ikke har været muligt at bestille og købe udstyr og testkits, er det nu blevet muligt, skriver Naalakkersuisut i sin redegørelse.

Forventningen lige nu er, at apparaterne vil være i Grønland i slutningen af juni, men den endelige leveringsdato er endnu ikke bekræftet. 

LÆS OGSÅ Nu kan du blive testet for coronavirus i Nuuk: Kom med ind i laboratoriet

De første nye apparater, der kommer til landet, skal placeres i Ilulissat, Sisimiut og Qaqortoq. I de tre byer er der nemlig to uddannede, fastboende bioanalytikere.

De sidste apparater skal som udgangspunkt være i Aasiaat og Tasiilaq. De vil dog også kunne blive flyttet til andre byer, hvis der skulle opstå et udbrud af coronavirus.

Der har været lukket for al indrejse til Grønland siden 18. marts. Kun folk med særlige tilladelser har fået lov til at rejse ind, men det vil formentlig ændre sig snart.

I sidste uge annoncerede formanden for naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), hvordan genåbningen af landet vil foregå. Til at startede med vil man tillade, at 600 rejser ind i landet per uge.

For at undgå ukontrolleret smitte i Grønland lægger naalakkersuisut vægt på, at det er vigtigt at kunne teste borgere for coronavirus. Som det er nu er det muligt at tage tage prøver på alle sygehuse og sundhedscentre i Grønland, men analysen kan kun laves i hovedstaden.

De fem nye analyseapparater løber op i en samlet værdig af tre millioner kroner, og de vil også kunne bruges til at teste for eksempelvis tuberkolose.

Kommentarer