Meningsmåling: Koalitionen kan fortsætte

Sermitsiaq har i samarbejde med HS Analyse lavet en meningsmåling omkring befolkningens politiske tilhørsforhold her en lille uge før valget. Det ser ud til, at koalitionen lige med nød og næppe kan fortsætte deres samarbejde fra den sidste valgperiode.
Skrevet af Peter Troelsen
08. marts 2013 08:02

Demokraterne (3) og IA (13) får til sammen 16 mandater, imens meningsmålingen viser, at Anthon Frederiksen efter valget må lede efter et andet arbejde. Ind i Inatsisartut kommer han i hvert fald ikke. Kandidatforbundet står til 0,8 % af stemmerne, og må herefter betragtes som en parentes i grønlandsk politik.

-Jeg tror at vi når op på fire mandater, som vi har i øjeblikket, og der skal ikke være tvivl om, at vi satser på at fortsætte koalitionen endnu en valgperiode. Vi har stadigvæk nogle ting, vi skal have lavet færdigt. Om det bliver en koalition med IA alene, eller om vi skal have andre partier med, vil jeg ikke tage stilling til. Det må komme an på, hvad der samler og skiller de partier, der har fået vælgernes gunst ved valget, forklarer formanden for Demokraterne Jens B. Frederiksen til knr.gl.

Landets store oppositionsparti Siumut står til en flot fremgang på hele 12 procentpoint i forhold til sidste valg. Desværre for Aleraq Hammond ser det ikke ud til at hun kan bruge fremgangen til ret meget andet end at glæde sig over de 12 mandater, som HS Analyses undersøgelse tildeler Siumut.

Hos Atassut oplever man en tilbagegang på 5 procentpoint og holder med næb og klør fast i to af de tre mandater partiet fik indvalgt i Inatsisartut ved valget i 2009. Atassut har frie hænder og kan arbejde sammen med både Siumut og den eksisterende koalition. På den måde kan Atassut igen få del i magten og på den måde få sikret sin politiske fremtid.

-Det er jo ikke tilfredsstillende at vi går tilbage i forhold til sidste valg. Det betyder at vi må arbejde endnu hårdere i de sidste dage inden valget for at få overbevist blandt andet tvivlerne om at de skal sætte deres kryds ved Atassut. vi har jo nogle mærkesager, som de andre partier ikke har med på listen over vigtige ting. Her tænker jeg blandt andet på forholdene omkring køb af egen bolig og rentefradraget. Vi knokler på indtil valget og regner med at det kan betyde, at vi også i det kommende Inatsisartut vil få tre mandater indvalgt, siger Steen Lynge, der er Atassuts unge håb ved valget 12. marts.

Partii Inuit står i meningsmålingen til at få indvalgt et mandat i Inatsisartut. Om det bliver partistifteren Nikku Olsen, der taget mandatet eller om det går fx til Randi Broberg, ved ingen på nuværende tidspunkt. Lidt medvind op til valget kan også betyde to mandater til det nye venstreradikale parti. Det vil dog sikkert betyde et mandat mindre til Siumut, da de to partier deler de mere nationalistiske synspunkter i valgkampen. Siumut på langt sigt og Partii Inuit her og nu.

Den statistiske usikkerhed ved en sådan undersøgelse betyder, at tallene skal tages med et gran salt, og hver fjerde vælger i Grønland har endnu ikke besluttet, hvilket parti de vil støtte ved det kommende valg.

Hele undersøgelsen og en nærmere vurdering kan læses i det nyeste nummer af Sermitsiaq.

 

Atassut 2 mandater mod 3 ved sidste valg                

Demokraatit 3      mandater mod 4 ved sidste valg

Inuit Ataqatigiit 13 mandater mod 14 ved sidste valg                  

Kattusseqatigiit ingen mandater mod 1 ved sidste valg                                  

Siumut 12 mandater mod 9 ved sidste valg       

Partii Inuit 1 mandat. Partiet stillede ikke op ved sidste valg           

 

Atassut 6,0 mod 11,0 ved valget i 2009

Demokraatit 8,9 mod 12,8 ved sidste valg

Inuit Ataqatigiit 41,4 mod 44,2 ved valget i 2009

Kattusseqatigiit 0,8 mod 3,8 ved sidste valg

Siumut 38,2 mod 26,8 i 2009

Partii Inuit 4,7 Stillede ikke op ved valget i 2009