Meget lidt viden om fiskebestanden

Forskerne har gennemtrawlet tilgængelig statistik for fangster i kystnære arktiske områder. Og mener nu at kunne vurdere, at tallet er 75 gange højere, end de officielle indberetninger viser. Tal fra Grønlands kyster mangler endnu.
Skrevet af Naimah Hussain
14. marts 2011 08:48

I takt med at større dele af Arktis bliver isfri om sommeren og kommercielt interessante fiskearter søger mod nord, vil fiskeripresset i området formentligt øges. Men vores viden om de biologiske ressourcer, herunder fiskeriet i Arktis er meget lille.

Ja, vi ved utroligt lidt om, hvor meget der alt i alt bliver fisket i de arktiske have. Det vurderer et forskerhold fra University of British Columbia, der har offentliggjort en artikel i tidsskriftet Polar Biology, skriver Ingeniøren.

Forskerne har gennemtrawlet tilgængelig statistik for fangster i kystnære arktiske områder. Og mener nu at kunne vurdere, at tallet er 75 gange højere, end de officielle indberetninger viser.

De anslår samtidig, at den gennemsnitlige fangst siden 50'erne er faldet fra omkring 24.000 ton om året til omkring 10.000 ton i de seneste år.

Direktør ved Grønlands fiskerilicenskontrol, Mads Nedergaard, siger til Ingeniøren, at man har fuld registrering af fangster i tilstødende områder, men ikke i området nord for Grønland, ligesom man heller ikke har noget kendskab til evt. bestandsstørrelser i området.

Seniorforsker ved DTU Aqua og Grønlands Naturinstitut Jesper Boje forklarer, at der i varme perioder har været faste gydebestande af torsk i grønlandske farvande. Det skal dog blive meget lunere, før torsken vil søge op langs Grønlands kyster, siger han til Ingeniøren.

Et bud på en art, der kunne indtage det arktiske dybhav er hellefisken, som tilsyneladende er begyndt at bevæge sig nordpå.

I sidste ende bliver det dog ikke kun klimaet, der afgør, om der vil blive etableret industrifiskeri i Arktis, men derimod brændstofpriserne, vurderer Jesper Boje.