Medie: Dansk ønske om en fælles strategi for Arktis dominerer  

Færøerne lægger ønsket om en ny ti-årig strategi for Arktis over på Danmark. 
I maj mødtes både naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Pele Broberg, og det færøske landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, med den danske udenrigsminister og den amerikanske udenrigsminister forud for et møde i Arktisk Råd. Foto © : Scanpix
Skrevet af Anders Dall
14. juni 2021 15:57

En fælles strategi for Arktis mellem Grønland, Danmark og Færøerne  er først og fremmest et dansk ønske. Sådan lyder det nu fra Færøerne.

Til det danske medie Altinget siger det færøske landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, nemlig sådan her: 

- Det er et dansk ønske, at rigsfællesskabet skal have en fælles arktisk strategi. Og man skal ikke tage unødvendige kampe. 

LÆS OGSÅ Politisk armlægning om strategi for Arktis trækker ud

Udtalelsen kommer, efter at naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Pele Broberg for nylig gav udtryk for, at det ikke er Grønland, der lægger op til at binde landene sammen i en ny ti-årig strategi for Arktis. 

- Vi lægger ikke op til en arktisk strategi med andre lande. Det er de to andre lande, der lægger op til en arktisk strategi med os, lød meldingen fra Pele Broberg i et interview med KNR.

En tango for tre

I 2011 blev Grønland, Danmark og Færøerne enige om at indgå en ti-årig strategi for Arktis.

Her skrev landene blandt andet under på at arbejde for et fredeligt og sikkert Arktis, og at regionen skal udvikles under respekt for den sårbare natur.

Den aftale udløb ved udgangen af 2020, og en ny er fortsat til forhandling.

- Det er ikke kun to, der skal danse tangoen her. Det er tre lande, der skal danse tango. Om man kan få det til at hænge sammen, det kan kun tiden vise, har formand for Naalakkersuisut Múte B. Egede tidligere sagt om forhandlingerne til KNR.