RAPPORT Martha Lund Olsen afviser Aajas kritik

Der er ikke informationer nok fra Selvstyret og kommunerne, når en socialt udsat vælger at rejse til Danmark på jagt efter et bedre liv til trods for, at der allerede i 2007 startede en kampagne for at afdække problematikken. Det mener medlem af Folketinget for Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz Larsen.
Aaja Chemnitz Larsen skal kigge grundigere på selvstyrets hjemmeside, mener Martha Lund Olsen. Foto © : Maasi Pedersen/KNR
Skrevet af Apollo Jeremiassen
21. september 2015 12:25

- Der er lavet lidt informationsmateriale, men jeg vidste ikke, at det eksisterede, før jeg kom ind i Folketinget.

Det siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR, efter at hun har læst den omfattende rapport "Grønlændere i Danmark", der udkom i sidste uge.

Det Nationale Forskningscenter, SFI, står bag rapporten, der beskriver de forhold, som grønlændere oplever i Danmark.

Læs også Danmark og Grønland skal sammen hjælpe grønlændere i Danmark, mener MF’ere

 

Naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Lund Olsen, kan dog ikke genkende de manglende informationer, som Aaja Chemnitz Larsen efterlyser.

- Altså, jeg ved ikke helt, hvad Aaja Chemnitz Larsen henviser til, men der er jo lige udkommet en rapport fra SFI. Og for nogen års tid siden aftalte kommuner her i Grønland og Danmark om informationspligten, når de udsatte familier vælger at flytte enten fra Grønland til Danmark eller omvendt, siger altså Martha Lund Olsen.

Læs også RAPPORT Dansk socialminister: Grønlændere i Danmark må hjælpe hinanden

Men informationspligten er ikke nok, mener Aaja Chemnitz Larsen.

- Det nytter ikke noget, at man køber en enkeltbillet til Danmark uden at have en beskæftigelse, en uddannelse eller en bolig klar i Danmark. Alt dette skal være klar, før en socialt udsat vælger at flytte. Og det er netop dette som rapporten beskriver, siger Aaja Chemnitz Larsen.

 

Informationer kan findes på nanoq.gl

Naalakkersuisoq for sociale anliggender opfordrer Aaja Chemnitz Larsen til at kigge godt efter i Selvstyrets hjemmeside for at skaffe informationer omkring de socialt udsatte, der vælger at rejse til Danmark.

- På vores hjemmeside i Selvstyret er der informationer, der handler netop om de socialt udsatte. Og i et specielt website kan man læse om de socialt udsatte i Danmark, siger Naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Lund Olsen og peger på, at hvis de socialt udsatte skal blive i Grønland, så skal der flere arbejdspladser og reformere førtidspensionsordningen.