Markant fald i fiskeriet er sandsynligvis midlertidigt

Efter de seneste års markante fald i fiskeeksporten, forventer en ekspert, at priserne på fisk i markederne verden over vil holde op med at falde.
- Vi har haft pæne prisstigninger i en lang periode, og så har de været faldende. Hvis de så rejser sig igen - så er det selvfølgelig alvorlig nok - men så retter de sig netop op igen, siger formand for Økonomisk Råd, Torben M. Andersen. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Ivik Kristiansen
23. november 2021 05:49

Coronapandemien har sat sine dybe spor i verdenen, også for det grønlandske fiskeri.

Det er hovedsageligt fald på fiskepriserne, som betyder, at der fra januar til oktober i år blev eksporteret for over en halv milliard kroner mindre sammenlignet med samme periode sidste år.

Sidste år var der også et fald på 300 millioner kroner i forhold til 2019.

- Det er jo klart, at det er et stort beløb, og det betyder jo, at der samlet er mindre indtægtsfortjenester i fiskeriet, som rammer fiskerne og rederne, så det har helt klart nogle økonomiske konsekvenser, som er markante, siger formand i Økonomisk Råd, Torben M. Andersen.

LÆS OGSÅ Fiskeeksporten er ramt af færre fisk og faldende priser

Men faldene skal ses i lyset af, at de kommer efter en årrække med gunstige fiskepriser, siger han.

- Vi har haft pæne prisstigninger i en lang periode, og så har de været faldende. Hvis de så rejser sig igen - så er det selvfølgelig alvorlig nok - men så retter de sig netop op igen.

Og selv om eksportværdien har været igennem en skarp nedgang i de sidste par år, så er det netop fiskeprisernes udvikling fremover, der bliver afgørende, siger Torben. M. Andersen.

LÆS OGSÅ Et hårdt år: Fiskerieksporten faldt med over 300 millioner i 2020

For hvis de bliver ved med at falde, så vil det få alvor kunne mærkes.

- I første omgang på fiskeriet og selvfølgelig også afledt for samfundet. Det vil så betyde mindre skatteindtægter og afgiftsindtægter og på den måde sprede sig og påvirke samfundsøkonomien.

Men der er ikke udsigt til en lang periode med prisfald tilføjer han.

Prognoserne peger nemlig på en positiv udvikling i fiskepriserne.

- Hvis man tager dem som udgangspunkt, så peger de i retningen af, at de er nogle midlertidige prisfald, som vil forsvinde igen. Men det er selvfølgelig svært at sige, hvornår vendingen kommer, siger Torben M. Andersen.