Manglende information i brevstemmebokse kan gøre grønlandske stemmer ugyldige

Lister over grønlandske og færøske partier mangler i stemmeboksen, når man brevstemmer. Det bliver nu ændret, oplyser Rigsombudsmanden i Grønland
Brevstemme Mira Kleist
Listen over opstillingsberettigede danske partier, som var i Mira Kleists stemmeboks.
22. maj 2019 05:41

I stemmeboksen var der kun en liste over danske partier. Derfor blev Mira Kleist, som er grønlandsk statsborger og bor i New York, i tvivl, da hun skulle brevstemme til Folketingsvalget. 

Hvis man er grønlandsk statsborger i udlandet, skal man stemme på de grønlandske partier. Men da der i stemmeboksen ikke var nogen liste over opstillingsberettigede grønlandske partier, blev Mira Kleist i tvivl om, hvem hun kunne stemme på.

LÆS OGSÅ Kommentator: Derfor er folketingsvalget vigtigt for Grønland

- Jeg synes, det kan skabe ret meget forvirring om, hvad det er, man skal skrive på stemmesedlen. Hvis du skriver en forkert oplysning, er der stor risiko for, at din stemme kan blive ugyldig, siger Mira Kleist til KNR.

De anvarlige på stedet kunne heller ikke hjælpe hende med informationer, fortæller hun. 

Øger risiko for stemmespild

De manglende lister over grønlandske og færøske partier er et problem, mener Karina Kosiara-Pedersen, som er lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Når ambassader og konsulater informeres om, hvilke partier man kan stemme på, skal der selvfølgelig også være lister for grønlandske og færøske partier, siger Karina Kosiara-Pedersen.

LÆS OGSÅ 20 kandidater er klar til Folketinget

Ifølge lektoren kan det føre til usikkerhed hos vælgerne og i sidste ende betyde, at folk afleverer en ugyldig stemmeseddel.

- Lige så snart der er usikkerhed, øger det risikoen for, at stemmen bliver spildt, siger Karina Kosiara-Pedersen.

 

Mira Kleist har boet i udlandet i en længere periode og brevstemte derfor også til folketingsvalget i 2015, hvor hun oplevede det samme problem.

Rigsombudsmanden ændrer listerne

Da Mira Kleist stødte på de manglende lister i 2015, tænkte hun ikke mere over det, men denne gang røg hun til tasterne. 

Hun skrev et opslag på Facebook, hvor hun fortalte om sine oplevelser. Hun kontaktede også Økonomi- og Indenrigsministeriet.

LÆS OGSÅ Grafik: Det laver grønlandske politikere i Folketinget

Ministeriet tog efterfølgende kontakt til Rigsombudsmanden i Grønland, som er ansvarlig for folketingsvalg og folkeafstemninger i Grønland, og her erkender Rigsombudsmand Mikaela Engell, at der er et problem.

- Jeg er derfor meget glad for, at Mira Kleist har gjort opmærksom på problemet, og vi har gjort noget ved det. Der foreligger altså nu også en liste over grønlandske og færøske partier på valgstederne, og det vil der gøre fremover, siger Mikaela Engell.

I Danmark har man kunnet brevstemme til valget fra 15. maj, og det kan man frem til lørdag den 1. juni klokken 16, men i udlandet skal man være i god tid.

Ens stemme skal nemlig kunne nå at blive sendt hjem til ens kommune, før valget får i gang på valgdagen 5. juni klokken 9 i Grønland