Mange unge bliver tabt i uddannelsessystemet

Godt 30 procent af de 16-18 årige har enten stoppet folkeskolen før tid eller også kommer de aldrig videre i uddannelsessystemet. Det er alarmerende, sagde naalakkersuisoq for finanser Maliina Abelsen i går. Hos Piareersarfik i Nuuk, har centerleder Susanne Møller, nogle bud på, hvorfor så mange unge tabes.
Skrevet af Jette Andersen
20. september 2012 12:18

- Det er igen den samlede indsats på det tidspunkt, hvor de går i folkeskolen, der gør, at de i dag står og mangler en opkvalificering. Det kan også være, at deres uddannelsesmål, er blevet højere, end da de gik ud af folkeskolen, siger centerleder i Piareersarfik i Nuuk Susanne Møller.

Hun siger, at der skal en samlet indsats til fra folkeskolerne, erhvervslivet og Piareersarfiit. Og i følge hende, ville parternes vigtigste mål være, at få fat på de unge, inden de går ud af folkeskolen og få sat nogle særlige tiltag i gang, når der er et behov for dette. Men der er en gruppe, der forbliver tabt, siger Susanne Jensen.

- Vi ved, at der er en gruppe, som vi slet ikke har fat i. Det er de, som er gået ud af folkeskolen, og som ikke har henvendt sig her. Der er der for mange, som vi ikke kender til og vi kan derfor heller ikke lave noget opsøgende arbejde, siger Susanne Møller.

Og hvis du tilhører den ukendte gruppe, så foreslår centerlederen i Nuuk, at du henvender dig til den lokale Piareersarfik og fortæller, hvad du gerne vil, så der kan komme en handlingsplan.

En anden grund til at de unge ikke kommer i gang med en uddannelse, kan også praktikpladser, forklarer Susanne Møller.

- Man forsøger at løse det, også i brancheskolerne, ved at se om man kan lave noget skolepraktik, om man kan lave lidt om, om der er muligheder for at komme i praktik i Danmark eller andre steder. Det er ikke ligefrem opgangstider, hvor der er masser af arbejde.

I dagens Grønland er der 2511 unge fra årgang 94/95/96. Af dem, er der op mod 800, der endnu ikke er kommet i gang med en uddannelse. Det vil sige 32 procent af de 16-18 årige unge grønlændere.

Piareersarfik Nuuk har plads til 70 elever, men på nuværende tidspunkt går der 110 elever!