Mange Nunavummiut lever på sultegrænsen

Det er nu femten år siden, Nunavut blev etableret som Inuit-territorie i Canada. En konference er netop blevet afholdt i Ottawa for at vurdere, hvad der er sket i disse femten år.
09. februar 2015 15:14

Fødevaresituationen for Inuit i Nunavut i Canada er nu så alvorlig, at formanden for organisationen Inuit Tapiriit Kanatami, Terry Audla, kalder den for en tredje-verdens-situation. Mange familier overlever kun takket være hjælpepakker med mad fra deres familier, der bosat i den sydlige del af Canada.


Gennemsnitlig tjener en Inuit familie i Nunavut lige omkring 21.000 dollars om året, altså ca 110.000 kroner, men mad til en familie koster omkring 20.000 dollars, eller 105.000 kroner om året. Der bliver således kun en fem tusinde kroner tilbage for en familie for et helt år, til at betale tøj, husleje, transport, skolebøger osv.


Terry Audla understregede på et møde i hovedstaden Ottowa, at situationen betyder, at der bliver en større og større afstand mellem dem der har nok og dem der ikke har…Uligheden vokser.


- Vi plejede at have et “lige” samfund, uden den store forskel på rig og fattig, nu må vi igen arbejde sammen, lære af vore fejl og komme videre i Nunavut, sagde Terry Audla.