Mange forklaringer på fraflytninger

Det er ikke nok med en spørgeskemaundersøgelse til at klarlægge årsagerne til, hvorfor mange vælger at forlade landet til fordel fra nye himmelstrøg. Det mener Inuit Ataqatigiit, som ønsker grundigere undersøgelser.

Men selv om der er uenighed om, hvordan undersøgelsen skal laves, så er der overordnet set klar støtte til undersøgelsen.

Det gør sig dog gældende i ordførerindlæggene, at partierne allerede har mange gæt på, hvorfor folk forlader landet.

IA mener, at der måske stilles for høj krav til de studerende, som så i stedet flytter til Danmark. De bemærker også, at manglende psykologer her er en årsag, til at indsatte i Herstedvester ikke ønsker at vende hjem til anstalten her i landet. Og så mener IA, at borgerne generelt skal have mere hjælp.

Læs også Undersøgelse af udvandring fra Grønland

- Hvis borgerne kan mærke, at de modtager den fornødne støtte og bistand, vil det, at blive boende her, være mere tiltrækkende, står der i IA's ordførerindlæg.  

Siumuts Jess Svane skriver, at det er nemt at komme med gætterier om hvorfor folk vælger at flytte, men man kan også vælge den mere seriøse vej og stoppe gætteriet. 

Herefter gætter han på sundhedsvæsnet, pensionsordninger, familie i Danmark, købekraft og studerendes rammer, som årsager, der kan lægge bag fraflytningen.

Hos Partii Naleraq er udflytningen eksploderet. I hvertfald skriver de, at det er tankevækende, at en tredjedel af befolkningen  forlader samfundet, og sammenligner situationen med hvis 22 af  Frankrigs 66 millioner  indbyggere forlod landet. 

Så skidt står det heldigvis ikke til. Befolkningsantallet toppede i 2005 med 56.969 personer, mens der i dag er godt 1000 personer færre.

Siden i fredags er der iøvrigt 1100, som har svaret på det ny spørgeskema om årsager til fraflytning, oplyser selvstyret.

Klik her og besvar spørgskemaet på flytning.gl

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt