Makrellen overhaler rejen

Grønland har i mange år været kendt for særligt ét produkt internationalt - nemlig rejen. Men i år står makrellen for første gang til at blive den største fiskeart, og det stiller krav til biologerne.
01. juli 2014 04:29

Det fortæller Helle Siegstad, der er afdelingschef for fiskeri og skaldyr på Naturinstituttet.

- Vi har sat kvoten i år i makrelfiskeriet på 100.000 tons. Hvis vi fisker hele kvoten, så har vi allerede i mængder flere makreller end vi har rejer.
 
I år er der skæringsdato for, at makrellen overhaler rejen i mængde. Dog tjener vi stadig flere penge på rejens højere salgspris. Makrellen fiskes langt fra land på store fabriksfartøjer. Bestanden er stor, men ikke stabil, og derfor kommer biologerne til at arbejde på en ny måde.
 
- Da det er en anden type fisk, som befinder sig anderledes i vandet, skal vi ud og finde nye måder at arbejde på. Og vi har ikke selv et skib, der kan bruges til det, så vi har faktisk været ude og chartre et islandsk forskningsfartøj til det, siger Helle Siegstad.
 
Samlet er kvoten i hele Nordatlanten på 1,2 millioner ton, og vi har gjort krav på rundt regnet syv procent, i år 100.000 ton makrel.
 
Makrellen befandt sig før kun i den østlige del af Nordatlanten, men er kommet nærmere Island og Grønland. Den er her dog kun tre måneder om året, og fordi den kommer til at spille en større rolle økonomisk, skal vi passe på med at tage den som en selvfølge, siger Helle Siegstad.
 
- Vi kan forvente, at makrellen er en gæst, som kun er her for en periode. Og vi kan forvente, at den trækker sig væk igen, lyder det fra Helle Siegstad.