Magtesløs kommunefoged lod gerningsmand gå fri

I tre dage gik en 31-årig mand frit omkring i Niaqornaarsuk efter i sidste uge at begået et voldsomt overfald på en jævnaldrende. Det får bygdens kommunefoged til at sende en indtrængende appel.
Skrevet af Oline I. Olsen
08. marts 2012 15:44

Kommunefogeden i bygden havde nemlig ikke mulighed for at tilbageholde manden, mens dårligt vejr forsinkede politiet i at nå frem.

- Det var utrygt for mig som kommunefoged, og der blev stillet spørgsmål til, hvorfor jeg ikke tilbageholder gerningsmanden, og det er, fordi der ikke er faciliteter til at tilbageholde manden i, sådan siger kommunefogeden i Niaqornaarsuk, Marius Jeremiassen, om hvordan han havde det i sidste uge, da han ikke kunne tilbageholde en mand på 31 år, som havde overfaldet og banket en anden mand på 27 år.

Politiet i Aasiaat fik anmeldelse om situationen natten til mandag i sidste uge, men på grund af dårligt vejr, kunne politiet ikke tage til Niaqornaarsuk for at anholde gerningsmanden. Først tre dage efter hændelsen blev gerningsmanden anholdt. Indtil da, gik han frit rundt i bygden.

- Vi mangler simpelthen et sted, hvor vi kan tilbageholde gerningsmænd. Kommunefogedernes forhold er ikke det bedste, vi mangler faciliteter, siger Marius Jeremiassen, der ikke har muligheden for at anvende sit eget hjem til tilbageholdelser, fordi han har familie med børn.

I Niaqornaarsuk bor der omkring 290 mennesker, og her bør der være faciliteter, mener kommunefogeden.

- Den behøver ikke at være stor, men skal bare have plads til en eller to personer, og faciliteter vil skabe tryghed for os, siger Marius Jeremiassen.

Først i morgen ønsker chefpolitiinspektør Henrik Mikkelsen at udtale sig om kommunefogedens i Niaqornaarsuks kritik af ikke forsvarligt at kunne tilbageholde personer, som kan være til fare for deres omgivelser.

Den 31-årige mand er efter et grundlovsforhør  tilbageholdt i fire uger, mens politiet efterforsker sagen.