Formanden for Inuit Ataqatiit kan meget vel blive den næste formand for Naalakkersuisut, hvis man skal tro den seneste meningsmåling.

Múte B. Egede tager meningsmåling med et gran salt

Formanden for Inuit Ataqatigiit, Múte B. Egede, tager den lovende meningsmålinger med forbehold - men er klar til at bryde med blokpolitik, siger han.

Over hver tredje stemme til Inatsisartut-valget vil gå til Inuit Ataqatigiit. I hvert fald hvis man skal tro den meningsmåling, som HS Analyse har lavet for Sermitsiaq.AG.

Målingen viser, at IA får 36 procent af alle stemmer på tirsdag, og det vil give en fremgang på fire ekstra mandater til partiet og gøre IA til landets største parti med 12 mandater.

Og det glæder naturligvis formanden for IA, Múte B. Egede. Men han tager meningsmålingen med et stort gran salt.

- Jeg plejer at have mine forbehold over for meningsmålinger, for det er på selve valgdagen, at alt bliver afgjort. Men det er en positiv tendens, der kører for vores parti, siger han.

Vil væk fra blokpolitik

Ifølge IA-formanden er partiet åben for samarbejde med alle andre partier - på nogle præmisser:

- For os er det aller, aller vigtigste punkt, at vi får bugt med den velfærdskrise, vi har, og at vi udvikler os. Ikke på bekostning af vores miljø, men på grund af bæredygtig udvikling. Med det grundlag er vi klar til at samarbejde med alle partier, siger Múte B. Egede.

LÆS OGSÅ Meningsmåling: IA står til massiv fremgang

Han siger samtidig, at Grønland står i stampe,  fordi den politiske situation har været delt i blokpolitik i de seneste tre år.

- For os er det vigtigste, at vi kommer videre fra det dødvande og den blokpolitik, vi har oplevet i denne her valgperiode, og at vi kommer videre i samarbejdets ånd, siger IA-formanden.

Ifølge samfundsforsker ved Ilisimatusarfik, Rasmus Leander, giver meningsmålingen tre muligheder for en ny koalition med IA i spidsen. Men det kræver, at både IA og de øvrige partier sluger et par kameler.

Svær kabale

- Der skal laves nogle studehandler og kompromiser stort set lige meget, hvilken koalitionsregering der kommer til at være, siger Rasmus Leander.

Naleraq står til at få fem mandater og kan således danne et snævert flertal i Inatsisartut med IA. Begge partier er imod en mine i Kuannersuit, men uenige på mange andre punkter.

- De er meget enige i forhold til problematikken omkring mineprojektet i Kvanefjeldet, men måske knap så enige om selvstændighed og fiskeri, siger Rasmus Leander.

Også Siumut og Demokratiit kan komme i spil for, at IA kan få et flertal i Inatsisartut. Men så skal en af partierne give sig på spørgsmålet om netop Kuannersuit.

Múte B. Egede vil dog ikke på forhånd afsløre, hvem IA helst vil samarbejde med.

- Selvfølgelig har man sine overvejelser, men som sagt har vi ikke udelukket nogen partier og er klar til i samarbejdets ånd at kunne starte forhandlinger efter vælgernes dom.

Foto af isbjørn © Vilhelm Lynge Hard

TV, radio: Vælgermøder

VALG TIL INATSISARTUT #IQ2021

Vi sender vælgermøder fra forskellige byer i tv og radio

Du har mulighed for at stille spørgsmål ved at møde op, eller på vores Facebook side KNR-imi Qinersineq

facebook.com/qinersineq

Se programplanerne her