Nuggasak (Kristen Kownak), Paingu (Julie Ivalu) og Tiggianiak (Michael Singoorie) fra en scene i filmen "Trapped in a Human Zoo". Foto: France Rivet/Trapped in a Human Zoo

Mørkt kapitel i Labradors inuithistorie på film

Et af de mørkeste kapitler i Labradors Inuit historie er nu blevet til en film. Det er filminstruktøren France Rivet, der fandt en dagbog fra 1880, som hun simpelthen måtte lave en film over.

Filmen "Trapped in a Human Zoo" - indespærret i en zoologisk have for mennesker - havde premiere i sidste uge i Ottawa og vil få national premiere på CBC TV i denne uge.

Det er historien om otte Labrador inuit, som i 1880 indvilligede i at tage til Europa for at blive vist frem. Herrnhut-missonærene havde ellers modsat sig turen, men de otte ville afsted. Lederen var Abraham Ulrikab fra bygden Hebron, og han skrev en enestående dagbog om turen.

France Rivet fra Ottawa, der lavede filmen, udtaler til KNR, at hun blev så fascineret af historien om otte inuit, da hun besøgte Hebron i 2009, at hun simpelthen måtte undersøge den mere.

For turen blev til en tragisk rejse.

De otte blev nemlig udstillet i zoologiske haver bl.a. i Berlin, Hamburg og Paris. De var klædt i deres rensdyrtøj, sejlede i kajak på en kunstig sø, og lod som om de fangede sæler. 

Publikum elskede dem.

Men successen vendte sig hurtigt til tragedie og i løbet af få måneder var de otte inuit alle døde af kopper. De blev begravet i forskellige byer i Europa.

Ved et stort detektivarbejde lykkedes det France Rivet at finde alle deres gravsteder.

Filmen viser hende sammen med Johannes Lampe, Herrnhut præsten fra Nain, da de følger sporene efter de otte.

Det var Abrahams sidste ønske at komme tilbage til sit elskede Labrador, et ønske France Rivet nu arbejder på at få opfyldt, så resterne at de otte inuit kan blive sendt tilbage og få en rigtig Herrnhut begravelse i Labrador.

Du kan se traileren til filmen her.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt