Måger går ind i fabrik

Sultne måger er stort problem for fiskeindustrien i Ilulissat. En fabriksarbejder er blevet bidt i ansigtet.
Skrevet af Noah Mølgaard
13. januar 2012 11:08

- Hvis du har et forslag til hvordan vi kan bringe antallet af måger ned, så er du meget velkommen.

Sådan lyder meldingen fra Jan Erik Andersen fra Qaasuitsup Kommunia efter flere henvendelser fra borgere i Ilulissat.

Problemet er ikke så synligt i beboede områder, men er et stort problem i havneområdet, hvor der er to konkurrerende producenter.

- Mågerne er blevet så modige, at de nu går ind i produktionshallen, fortæller fabriksleder i Royal Greenland Ilulissat Niels Ole Møller til KNR.

- En af vores medarbejdere er blevet bidt i ansigtet, mens vedkommende prøvede at jage mågen ud af produktionsområdet, siger Niels Ole Møller.

Han har derfor rettet henvendelse til Qaasuitsup Kommunia. Men det er ikke tilladt, at skyde med våben i byzonen.

- Men vi prøver at finde på en løsning. Det er dog ikke nemt, når man ikke må skyde i byzonen. Men alle gode ideer til en løsning er meget velkomne, siger Jan Erik Andersen.

Royal Greenland frygter, at problemet kan ramme produktionen.

- Jeg vil kalde dem for Nordgrønlands rotter. Fugleklatter fra måger er allerede et problem og meget synligt på tage i havneområdet. Jeg vil også meget gerne modtage forslag til hvordan man kan løse problemet, siger Niels Ole Møller.

Samme melding kommer fra Royal Greenlands konkurrent Halibut Greenland, der ligger på den anden side af havnebassinet.

- Vi følger meget strenge veterinære regler, og forurening fra måger kan blive et problem. Det er også vores ønske at der bliver gjort noget ved problemet, siger direktør i Halibut Greenland Niels Thomsen til KNR.

Problemet med måger og ravne er ikke et lokalt problem for Ilulissat. Qeqqata Kommunia, Kommuneqarfik Sermersooq og Kommune Kujalleq kæmper mod samme problem.

Kommune Kujalleq er nu gået igang med at få skudt ravne og måger på dumpen. Og Kommuneqarfik Sermersooq opfordrer folk til at huske at lukke affaldscontainere, da åbne containere bliver hurtigt opdaget af ravne og måger.