Lyberth vil tale Søvndal til fornuft

Dialogmøde om IWC til september.
19. juli 2013 11:54

Karl Lyberth har kritiseret Villy Søvndal for i juni måned at have varslet en dansk/grønlandsk udmelding af hvalfangstkommissionen IWC, uden at have forhørt sig med Grønland først.

En boycot er for dramatisk, mener naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, og snart skal han til et dialogmøde med Villy Søvndal, hvor de skal snakke om den fælles strategi for hvaler fremover.

Grønland skal være varsom med at sende de rigtige signaler internationalt, siger Karl Lyberth.

- Det er en lidt uheldig situation, som vi er kommet ind i.

Sådan formulerer naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Lyberth, det til Radioavisen.

Rigsfællesskabet knager endnu engang og denne gang er det på grund af hvalerne og den forhøjede kvote af store hvaler, som Ane Hansen indførte.

- Fra Grønlands side, der håber vi, at vi fortsat vil have en god dialog med IWC, derfor er det jo uheldigt at Villy Søvndal, uden først at have talt med os, melder ud, at Danmark formentlig vil melde sig ud af IWC om et halvt års tid, siger Karl Lyberth.

Kritikken af den danske udenrigsministers varslede boycot af IWC ved årsskiftet, hvis ikke hvalfangstkommissionen respekterer Grønlands højere kvote, er tydelig.

Ministeren forklarer, at han vil forsøge at bruge alle andre muligheder end et boycot for at presse IWC.

- Dialog, dialog og mere dialog er fremgangsmåden, hvis vi skal have andre lande til at forstå den måde vi lever på, og det kødbehov vi har i Grønland, forklarer han.

Karl Lyberth vil forsøge at påvirke det danske udenrigsministeries strategi overfor hvalfangstkommissionen. Således har Karl Lyberth taget initiativ til et dialogmøde til september med både embedsmænd, ministre og også de to folketingsmedlemmer.

- Vi har en plan om at holde et seminar i samarbejde med det danske udenrigsministerium, så vi forhåbentlig kommer frem til en fornuftig løsning på det problem vi har - især med forståelsen fra Danmark - så vi forhåbentlig kommer til at få en fælles strategi for, hvordan vi skal gribe problemerne med IWC an.

Siger naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Karl Lyberth fra Siumut.

Og så får vi at se til september, om Danmark vil rette ind på hvalpolitikken, eller Rigsfællesskabets nuværende varslede udmelding af IWC vil blive gennemført.