Lukkethed skaber forundring

Selvstyrets hemmeligholdelse af de fulde olieberedskabsplaner skaber forundring i udlandet. Blandt andet i Norge, hvis standarder Selvstyret ofte selv fremhæver som eksempler på efterfølgelse.
Skrevet af Mads Fisker
10. juni 2011 05:24

- Alt er offentligt i Norge. Jeg har aldrig før hørt om olieberedskabsplaner, der er hemmligholdte. Og jeg kan ikke se en eneste god begrundelse for det, siger Helge Rygvik, der forsker i olieindustrien ved Universitet i Oslo til dagens Sermitsiaq.

Også beredskabsplanerne for oliefelterne ved Shetlandsøerne og i den hollandske del af Nordsøen er tilgængelige for offentligheden.

Det samme gælder beredskabsplanerne ved olie- og gasboringerne i den danske del  af Nordsøen.

- Der er fuld offentlighed om beredskabet ved eventuelle ulykker eller udslip. Kun følsomme telefonnumre og navne bliver dog slettet for ikke at kompromittere kommandovejen, oplyser teknisk rådgiver ved Miljøstyrelsen, Mikael Palme Malinovsky, til Sermitsiaq.

Da Cairn Energy i en hollandsk distriktsdomstol fik medhold i et krav om dagbøder til Greenpeace, såfremt organisationen i løbet af sæsonen bremser boringerne herhjemme,  bemærkede dommeren i sin begrundelse, at det vil være i offentlighedens interesse, at den fulde beredskabsplan bliver lagt frem.

Naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen samt Råstofdirektoratet har gentagne gange begrundet de hemmeligholdte dele med blandt andet en frygt for, at Greenpeace kunne finde på misbruge beredskabsplanen. Og man har afvist som i Danmark at offentliggøre planerne blot undtaget alarmtelefon-numre.

Greenpeace har i øvrigt understreget, at organisationen har forståelse for nødvendigheden af at holde netop følsomme oplysninger som telefonnumre uden for offentlighedens kendskab.