Foto: Nauja Møller/KNR

Siumut: Loven vil ikke blive ændret uden videre

Siumut har indtil videre ingen planer om at følge borgmester i Kommune Kujalleq, Kiista P. Isaksens, forslag om at lempe kravene til udvinding af mineraler. Det fastslår partiets næstformand, Karl-Kristian Kruse.

- Lige nu er det vigtigste i det her, at følge den nuværende lov, der beskytter miljøet, samfundet og landets ressourcer, siger Karl-Kristian Kruse.

Borgmesteren i Kommune Kujalleq har også efterlyst bedre kommunikation internt i departementerne og i forhold til selskaberne. Partiets næstformand mener, at det er værd at undersøge, om der er grundlag for at rette op på det.

Kiista P. Isaksen er også af den holdning, at det her og nu bør indrømmes, at den hidtidige praksis med krav om opførsel af kemiske anlæg ikke nødvendigvis er hensigtsmæssig. Men det er Karl-Kristian Kruse skeptisk overfor:

- Hvis der skal laves om i loven gentagne gange, så skal ansøgningerne til udvinding af mineraler i Sydgrønland også revurderes løbende. Og i forhold til de kemiske anlæg, er jeg sikker på, at de nye medlemmer af Inatsisartut vil tage deres arbejde seriøst og tage det op og revurdere, hvis der er grundlag for det, siger han.

Han gør også opmærksom på, at det er Siumuts politik, at Grønland får mest muligt økonomisk udbytte af mineraludvindingen. Borgmesteren i Sydgrønland har også kritiseret Selvstyret for at være for langsomme i deres behandling af selskabernes ansøgninger og hun beskylder dem for at forskelsbehandle selskaberne. 

- Men loven skal følges, pointerer Karl-Kristian Kruse.

Kommentarer