Lokaltuddannede er klar til oliearbejde

De første seks personer er klar til komme ud og arbejde på Cairns borerigge ud for Grønlands Vestkyst, som såkaldte roustabouts.
Skrevet af Naimah Hussain
25. april 2011 14:59

Med sig i bagagen har de seks nyuddannede dels en uddannelse fra vores egen Råstofskole i Sisimiut og dels et sikkerhedskursus, som de har modtaget i Aberdeen i Skotland, hvor det skotske olieselskab, Cairn Energy - som har adskillige licensområder i Grønland - holder til.

Inspektør fra Råstofskolen, Hans Hinrichsen, oplyser, at der var 12 ansøgere til uddannelsen, og ud af disse blev seks optaget på et specialforløb. De blev udvalgt i et samarbejde mellem Råstofskolen og Cairn Energy.

Alle seks har bestået kurset og er altså nu klar til, som de første grønlandske faguddannede medarbejdere, at påbegynde arbejdet med olieefterforskning.

De skal arbejde som såkaldte Roustabouts - og for de uindviede forklarer inspektøren:

- En Roustabout er startjobbet ved boring på en olieplatform. Derefter avancerer man efterhånden til borebisse, lyder det fra Hans Hinrichsen.

Alle nyansatte offshorearbejdere starter som roustabout, en altmuligmand, der udfører forefaldende arbejde på boreriggen.

Arbejdet på en borerig kan minde om arbejdet på et skib, hvor der er tale om vedligeholdelse, rengøring, malerarbejde, klargøring af borerør samt losning og lastning af boreriggens både.