Siumuts partitop bliver kritiseret af partiets lokalafdelinger i Ittoqqortoormiit og Upernavik.Foto: KNR / Malik Brøns

Lokale siumutter om ballade: Det er, som om partiet koger indefra

Balladen fortsætter i Siumut, og partitoppen nægter at udtale sig. Det vækker kritik fra to af partiets lokale afdelinger.

Henrik Fleischer, der er formand for Fiskeriudvalget, blev smidt ud af Siumut i weekenden. Det skrev Sermitsiaq.ag i søndags uden at fortælle, hvor oplysningerne kom fra. 

Henrik Fleischer selv ved ikke, om han er blevet smidt ud af partiet eller ej. Han mener, at der må være tale om en misforståelse mellem ham og partitoppen, sagde han til KNR i går. 

Partitoppen i Siumut er til gengæld stille som mus - det har overhovedet ikke været muligt at få en kommentar fra fra næstformand Karl Kristian Kruse.  

Sagen kort

- Onsdag 19. februar erklærede Inatsisartuts fiskeriudvalg, at de har mistillid til naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen (S).
                                                                               
- Henrik Fleischer (S) er formand for Fiskeriudvalget. Han var den eneste i udvalget, der havde underskrevet mistillidserklæringen.
                                                                                      - Henrik Fleischer blev derefter kritiseret af dele af Siumut, siger han.                                                                                       
- I weekenden skrev sermitsiaq.ag, at Henrik Fleischer er blevet smidt ud af Siumut. Mediet citerer anonyme kilder for oplysningen.

- Henrik Fleicher selv siger til KNR, at det hele er en misforståelse – han siger, at han ikke ved, om han er smidt ud af partiet eller ej. 

- Både formand Kim Kielsen og medlem af den daglige ledelse Vivian Motzfeldt henviser til Karl-Kristian Kruse.

Og den larmende tavshed om, hvad der egentlig foregår internt i landets største parti, vækker harme hos Siumuts lokalafdelinger i Upernavik og Ittoqqortoormiit.

- Vi kan ikke acceptere organisationens handlinger, siger Hans Grim, der er formand for Siumuts lokalafdeling i Upernavik.

Han mener, at partiledelsen bør tage bladet fra munden og fortælle medierne sandheden.

- Siumuts ordfører er forpligtiget til at orientere samfundet om, hvad der sker. Der skal ikke være lukkethed i arbejdet, siger Hans Grim.

Selv kan han ikke sige noget om balladen, for han ved simpelthen ikke noget. Siumuts ledelse har ikke orienteret om dem, siger han.

- Siumut er blevet for lukket for indbyggerne i Grønland, siger Hans Grim.

Koger over indefra

Også Ittoqqortoormiits lokalafdelingsformand, forholder sig kritisk til, at ledelsen indtil videre holder kortene tæt på kroppen.

- Vi bor på et afsidesliggende sted, så det plejer at være udfordrende at følge med. Vi bemærker først, at der er ved at ske noget voldsomt, når det fortælles i medierne, siger Andreas Sanimuinnaq.

LÆS OGSÅ Nivi Olsen: Demokraterne støtter ikke Siumut for enhver pris

Også han opfordrer til mere åbenhed fra partitoppen, og husker på, at Siumut har mange grene på kysten.

- Det er ikke betryggende, når det parti, man er medlem af, ens rod, begynder at virke som noget, der er ved at koge over indefra. Man får bange anelser, siger Andreas Sanimuinnaq.

De to lokalafdelinger har tidligere ønsket, at Kim Kielsen ville træde tilbage som partiformand. Det skete, da der også var intern ballade i partiet sidste sommer.

Karl-Kristian Kruse har svaret på KNRs henvendelser på sms. Han vil vende tilbage "til passende tid", skriver han uden at fortælle, hvornår han selv mener, at det er "passende tid". 

KNR har haft kontakt med andre lokalafdelinger, som dog ikke vil komme med et kommentar til balladen. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt