Leversygdom kan stamme fra Asien

Danske forskere har på Grønland opdaget en mild og hidtil ukendt variation af leverbetændelse - hepatitis B6.

Det kan forklare det mystiske faktum, at mange grønlændere har været smittet med leverbetændelse, men at få lider under de typiske følger, som leverbetændelse, skrumpelever og leverkræft. Det skriver dr.dk.
 
Forskerne fra Statens Serum Institut mener, at grønlændernes forfædre tog den milde hepatitis-form med sig da de for tusinder af år siden indvandrede fra Asien.
 
- Den eskimoiske befolkning er kommet til Arktis gennem folkevandringer fra Asien for mange tusinde år siden. Der er visse holdepunkter for, at en særlig undertype af hepatitis B-virus gennem folkevandringerne er blevet bragt til de arktiske egne, siger Anders Koch, seniorforsker ved Statens Seruminstitut til Videnskab.dk.
 
Den ny-opdagede hepatitis B6 ligner utroligt meget den allerede kendte hepatitis B1, der er fortrinsvis udbredt i Japan, og den er også kendt for at være mildere end alle andre slags hepatitis af B-typen.

Fundet af den nye undertype B6 har fået forskerne til at overveje, om B6 og B1 har fælles ophav. Det kunne være en forklaring på, at man ikke får så meget skrumpelever og leverkræft i Grønland.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt