Lattergas bidrager til global opvarmning

Lattergas er trods det festlige navn en meget kraftig drivhusgas. Og ifølge en dansk forsker kommer den måske til at bidrage langt mere end forventet til den globale opvarmning. Lattergas er nemlig 300 gange stærkere end CO2.
Skrevet af Karsten Sommer
06. april 2010 05:31

Det er professor i miljøkemi Bo Elberling fra Københavns Universitet, som på baggrund af helt nye resultater fra forskningsstationen Zackenberg i Nordøstgrønland, peger på, at lattergas kan få betydning både for nedbrydningen af ozonlaget og for atmosfærens indhold af klimaskadelige drivhusgasser.

Den opsigtsvækkende artikel er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience.

Bo Elberling dokumenterer, at når de nordlige permafrosne områder tør op i takt med opvarmningen af kloden, så kan der produceres overraskende store mængder af lattergas i det øverste jordlag.

- Og de overraskende resultater gælder ikke bare Zackenberg i Nordøstgrønland, men hele det arktiske område, understreger professoren.

Hidtil har forskerne mest diskuteret de mulige skadevirkninger for klimaet fra de enorme mængder af sumpgassen metan, som ligger bundet i tundraens frosne jord.

- Men med lattergas står vi nu over for en hidtil ukendt og vigtig årsag til den globale opvarmning, understreger Bo Elberling.