Folketingsvalg 2015 Lars Løkke overfor svære forhandlinger

Løkke skal stå i spidsen for regeringsforhandlingerne, men det bliver i en historisk usædvanlig situation. Venstre er gået så meget tilbage, at Dansk Folkeparti er større end Venstre.
Skrevet af Peter Bye Andersen
19. juni 2015 10:03

Der venter en svær opgave for Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, når han de kommende døgn skal i gang med at danne en ny dansk regering. Sådan lyder konklusionen hos mange de danske medier.

I aftes dansk tid kunne Lars Løkke Rasmussen erklærer den borgerlige fløj i dansk politik som sejrsherrer oven på valget til Folketinget. Med 90 mandater mod 85 til rød blok skal Løkke nu stå i spidsen for regeringsforhandlingerne, men det bliver i en historisk usædvanlig situation.

Venstre gik nemlig 13 mandater tilbage, mens Dansk Folkeparti stormede frem med 15 mandater og er nu Danmarks andet største parti. Men partiet har ikke på forhånd gjort helt klart, om det ønsker at indgå i en egentlig regeringsdannelse, og dermed er det usikkert, hvilke partier der forventes i en ny dansk regering.

Uklart om DF vil i regering
Dronning Margrethe har indkaldt alle partier af Folketinget til den såkaldte ‘dronningerunde’ - nu - kl. 10 grønlandsk tid.

Det sker, efter Helle Thorning-Schmidt tidligere i dag meddelte sin afsked som statsminister til dronningen efter valgnederlaget i aftes.
Ved dronningerunden møder alle partier op med to personer, som skal sige, hvem de ønsker skal lede de kommende regeringsforhandlinger. Det ventes, at det bliver Lars Løkke Rasmussen fra Venstre, der kommer til at påtage sig den opgave.
Og det bliver en speciel opgave. For det er endnu uklart, om Dansk Folkeparti, der er blevet Danmarks andet største parti - og tilmed er blevet større end Venstre - ønsker at komme i regering.

Så sent som i nat udtalte partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparrti vil ‘søge maksimal indflydelse’. Men om det betyder, at partiet er klar til at indgå i en regering med Lars Løkke Rasmussen ville han ikke svare direkte på.

Til gengæld ønsker Liberal Alliance og De Konservative begge at indgå i en borgerlig regering.