Hvis Grønland ultimativt træffer en beslutning om formel selvstændighed, så kan vi nu se, at det vil betyde, at de får mindre suverænitet, end de har i dag, siger Lars Løkke Rasmussen.Foto: KNR

Lars Løkke: Grønland er for stor en spiller til selvstændighed

Grønland kan godt glemme alt om selvstændighed, da USA står klar til at udøve sin indflydelse på landet. Det mener den tidligere danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen.

Grønland vil nå at blive mere afhængig af USA, før landet bliver selvstændigt. Og Danmark bør engagere sig meget mere i Grønland.

Det er nogle af punkterne, som den tidligere danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, kommer ind på i et interview i dagbladet Politiken.

Han mener, at en løsrivelse fra rigsfællesskabet vil føre til, at Grønland blot vil afgive suvæerinitet til USA, da amerikanerene har mange interesser i Arktis.

- Hvis Grønland ultimativt træffer en beslutning om formel selvstændighed, så kan vi nu se, at det vil betyde, at de får mindre suverænitet, end de har i dag. Det er helt åbenlyst - se bare på en globus.

- Grønland ligger på det nordamerikanske kontinent. Grønland er for stor en spiller til, at nogen vil tillade fuld selvstændighed, siger Lars Løkke Rasmussen til Politiken.

LÆS OGSÅ Danske politikere: Naivt at søge selvstændighed gennem USA

USA's interesse kan eksempelvis ses ved genåbningen af det amerikanske konsulat i Nuuk og de omkring 80 millioner kroner, som den store nation vil investere i Grønland. Lars Løkke Rasmussen tror dog, at selvstændighed først vil kunne komme, når Grønlands økonomi er mere stabil.

Derfor skal Danmark komme med et modsvar til den amerikanske charmeoffensiv. 

Drop 'berøringsangsten'

Her slår Lars Løkke Rasmussen et slag for, at der er brug for mere 'åbenhjertighed', når det kommer til diskussionen om grønlandsk selvstændighed. 

Han mener, at Grønland og Færøerne selv skal definere, hvordan man eventuelt vil få selvstændighed, men danske politikere skal droppe 'berøringsangsten' og involvere sig mere i nogle grønlandske sager. Eksempelvis på socialområdet.

Derudover mener han også, der skal oprettes et sikkert forum, hvor der kan udveksles viden mellem Danmark, Grønland og Færøerne. 

Det kan på sigt give Grønland og Færøerne mere indflydelse på på rigsfællesskabets udenrigs-og forsvarspolitik. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt