- Hvis der er smitte i Europa med en variant, og den dominerer i Europa, så kommer den jo her til med nogle ugers forsinkelse, uanset hvad vi gør, siger landslæge Henrik L. Hansen. Foto: KNR / Malik Brøns

Landslægen: Vi kommer til at snakke om corona hele 2022 og formentlig også længere

Hvis den nye coronavariant Omikron bliver dominerende i Europa, kommer den også til Grønland. Sådan lyder vurderingen fra landslægen, der derfor endnu engang opfordrer flere til at blive vaccineret. 

Den seneste uge har de fleste af os smagt på ordet "Omikron". 

For det er navnet på den nyeste coronavariant, som lige nu spreder sig så hurtigt, at virologer og andre kloge hoveder mistænker den for snart at snuppe Deltas plads som den mest udbredte udgave af virusset på verdensplan. 

Og det er ikke utænkeligt, at den på et tidspunkt også dukker op herhjemme.

Det vurderer landslæge Henrik L. Hansen, som i øjeblikket følger varianten tæt. 

- Hvis der er smitte i Europa med en variant, og den dominerer i Europa, så kommer den jo her til med nogle ugers forsinkelse, uanset hvad vi gør, siger han. 

Intet tyder på større trussel

Men i hvor høj grad er Omikron en trussel for Grønland? 

- På nuværende tidspunkt har vi ikke noget viden, der tyder på, at det skulle være en voldsom eller ændret trussel. Noget af det, der drøftes meget, er, om vaccinerne er lige så effektive mod alvorlig sygdom med den her nye variant, forklarer landslægen. 

LÆS OGSÅ Landslæge: Vi kan stoppe udbruddet i Qasigiannguit, men ikke i Upernavik

Det ved eksperterne dog ikke nok om endnu, slår Henrik L. Hansen fast: 

- Så strategien er fortsat at komme så langt, som vi overhovedet kan med at tilbyde vaccinationer til alle. For al erfaring viser, at de lande, der har den højeste vaccinationsdækning, er dem, der klarer sig bedst i coronakrisen. 

Håber på flere stik 

Landlægen så gerne, at Grønland i hvert fald får vaccineret ti procent mere af befolkningen. 

- Så ville Grønland stå bedre. For dét, der står meget klart nu, er, at vi troede, at det her ville være slut, når vi først havde vaccinerne. Men man må erkende internationalt set, at det er det ikke, siger Henrik L. Hansen og fortsætter: 

- Vi kommer til at snakke om corona hele 2022 og formentligt også længere. Så det er afgørende at få flest muligt vaccineret, og derfor opfordrer vi fortsat alle til at bidrage til, at Grønland går en god fremtid i møde ved at blive vaccineret. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl