Landslægen: Ingen grænser for antal indlagte covid-patienter - begrænsningen er personalet

Der er som sådan ikke et loft for, hvor mange coronapatienter, det grønlandske sundhedsvæsen kan håndtere på én gang - begrænsningen er personalet, siger landslægen.
Der er i øjeblikket to patienter smittet med covid-19, der er indlagt på Dronning Ingrids Hospital. Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
Skrevet af Bibi Nathansen
24. juni 2021 14:25

Der er i øjeblikket to patienter smittet med covid-19, der er indlagt på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk.

Men hvor mange coronapatienter kan det grønlandske sundhedsvæsen egentlig håndtere? 

- Det er der ikke sådan en helt fast grænse for, fordi det vil afhænge meget af tidspunktet. Den begrænsende faktor i det grønlandske sundhedsvæsen er personalet, og det veksler noget, siger landslæge Henrik L. Hansen til KNR. 

Så der er ikke en eksakt grænse for, hvor mange covid-19-patienter der kan håndteres? For eksempel: Kan sundhedsvæsenet håndtere 20 patienter? 

- Man kunne godt forestille sig, at man i en kortere periode kunne håndtere 20, men det vil afhænge meget af, hvor syge patienterne er.

LÆS OGSÅ Landslægen: Det er den engelske coronavariant, der er her

- Meget syge covid-19-patienter, som kræver intensiv behandling, er meget meget ressourcekrævende. Patienter, der har lettere symptomer og for eksempel kun skal have ilt, kan man håndtere væsentligt flere af.

Hvad gør det grønlandske sundhedsvæsen, hvis vi skulle være så uheldige, at sygehusene bliver overbebyrdet?

- Der er de aftaler, der hele tiden har været om, at de patienter, som ikke kan behandles tilstrækkeligt i det grønlandske sundhedsvæsen, kan sendes til Danmark. Det gælder også her under covid-epidemien.

- Så i tilfælde af at der bliver brug for det, vil man bruge det danske sundhedsvæsen som back-up.

 Hvor mange respiratorer har vi til rådighed her i landet?

- Der er egentlig ret mange, og det er ikke det, der er den begrænsende faktor. Den begrænsende faktor er det personale, som rent faktisk skal passe en respirator.

LÆS OGSÅ Endnu en indlagt med coronavirus

- Der er fire pladser på intensiv, men det kan i princippet godt øges. Der vil man ikke komme til at mangle udstyr, men man vil komme til at mangle personale, siger landslægen.

Langtidseftervikninger af smitten

Der har været meldinger om, at folk kan miste både lugte- og smagssansen som en mulig bivirkning. Men det er faktisk svært at dokumentere, om den mistede lugte- og smagssans skyldes corona. 

- Der kan være sådan nogle helt veldokumenterede effekter, som klart skyldes coronainfektion. Det kan for eksempel være tab af lugtesans og tab af smagssans, som for de flestes vedkommende dog kommer tilbage på et tidspunkt.

- Så er der muligvis også en række andre bivirkninger, hvor man kan få forskellige symptomer - også på længere sigt -  som for eksempel træthed.

- Men hele det område er på nuværende tidspunkt ikke særlig velbelyst. Man har simpelthen ikke nok erfaringer med det, siger Henrik L. Hansen til KNR.