Landslægen: Det er den engelske coronavariant, der er her

De første svar på prøver viser, at det er den engelske coronavariant, Alfa, som de sidst smittede i Nuuk har.
- Vi anbefaler meget, at dem, der skal rejse ud tilbydes vaccination. Det er vigtigt, at de lader sig vaccinere, fordi de skal jo også tilbage på et tidspunkt, siger Henrik L. Hansen. Foto © : KNR
Skrevet af Bibi Nathansen
24. juni 2021 09:03

Landslægeembedet har fået svar på første prøver, der viser, hvilken coronavariant, der har har smittet folk i Nuuk i maj og juni. Og der er tale om den britiske coronavirus, der hedder B117 - eller Alpha.

Det siger landslæge Henrik L. Hansen til KNR. 

Også en person i Ilulissat er lige nu smittet, men der er ikke kommet svar på, hvilken coronavariant, der er tale om i det tilfælde.

Ifølge Statens Serum Institut er Alpha mere smitsom end andre coronavarianter og kan give øget dødelighed. Varianten blev første gang fundet i september 2020 i England.

Hurtig vaccine til udrejsende 

Og for at undgå at flere bliver smittet, kan folk med sommerferieplaner i Danmark blive vaccineret i denne uge. 

Skal du rejse til Danmark fra 24. juni til 1. juli - og er du ikke vaccineret endnu - er der følgende mulighed for vaccination uanset din alder:

 

Tirsdag 22. juni 2021 kl 17.00: Rejsende der kan fremvise billet Kbh til 24/6

 

Onsdag 23 juni 2021 kl 17.00: Rejsende der kan fremvise billet Kbh til 25/6 og 28/6

 

Torsdag 24. juni 2021 kl 17.00: Rejsende der kan fremvise billet Kbh til 31/6 og 1/7

 

Der vaccineres med Moderna COVID vaccine.

 

Kilde: corona.nun.gl

- Vi anbefaler meget, at dem, der skal rejse ud tilbydes vaccination. Det er vigtigt, at de lader sig vaccinere, fordi de skal jo også tilbage på et tidspunkt.

- Og det er jo dem, der rejser hertil fra Danmark, som hver gang bringer smitten herop. Så jo flere vi får vaccineret, før de rejser, jo mindre er risikoen for, at de bringer smitte med sig tilbage, når de kommer hjem igen, siger Henrik L. Hansen. 

 

LÆS OGSÅ Endnu en smittet i Nuuk: Ingen grund til bekymring, siger landslægen

Han oplyser KNR, at selvom man er fint beskyttet med ét stik i skulderen. Nummer to stik sikrer, at man er beskyttet mod covid-19 i lang tid. 

- Der er ikke nogen langtidseffekt, hvis man kun får én vaccination. Hvis man skal have en langtidseffekt, så man også på lidt længere sigt er beskyttet mod at blive smittet og blive alvorligere syg, så skal man have den anden dosis også, siger Henrik L. Hansen. 

I Grønland har 23.000 nu fået det første stik. 

10.416 er færdigvaccinerede.