Landslæge om coronasituationen: Vi må vænne os til smitten hen over sommeren og efteråret

Henrik L. Hansen forventer ikke, at der kommer et voldsomt smitteudbrud i de kommende måneder. Sommerferien vil dog bringe smitten tilbage, og vi må se frem til at mærke symptomerne igen.
- Det er helt usandsynligt at der kommer en voldsom spredning af smitte hen over sommeren. Vi skal kigge længere fremad og forberede os på, hvad der eventuelt kan ske i efteråret. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Malik Brøns
24. juni 2022 12:51

Coronavirussen i Grønland har kørt på lavt blus i de sidste par måneder. Men med sommerferien må vi forvente at mærke sygdommen igen på en eller anden måde.

Efter to års coronavirus med få turister til landet, vil rejsen mellem Grønland og udlandet nærme sig til det normale. Men landslæge, Henrik L. Hansen forventer ikke at vi her i landet vil stå i en alvorlig situation.

- Det vi ser lige nu, det er, at der faktisk kommer udbrud af smitte rundt omkring, også her i landet. Lige nu har vi smitte syd på, men også andre steder. Det er den situation vi må vænne os til hen over sommeren, at der kommer tilrejsende der har smitten med, og den vil nå at smitte nogen.

- Men vi forventer ikke, at det bliver voldsomt, fordi hovedparten af befolkningen er immune, fordi rigtig mange har været smittet, og rigtig mange er blevet vaccineret. Så jeg forventer ikke, at der kommer en alvorlig situation hen over sommeren.

Lige nu følger landslægeembedet ikke coronavirusset så tæt, som de gjorde før. Igennem de sidste to år med coronavirus i Grønland var der daglige coronatal. Men i foråret stoppede man med at lave opdateringer om coronavirus, og i dag følger landslægeembedet kun coronavirus gennem indberetninger fra sundhedsvæsenet og corona-hotline.

Sommeren vil ikke være så slem

I januar kom coronasmitten på fuld blæst i Grønland med undervarianten af omikron, ba.2. Smitten spredte sig overalt. 

Omikronvarianten er mere smitsom end andre varianter, men den skaber for de fleste ikke alvorlig sygdom, som delta-varianten.

Siden da er der kommet nye undervarianter af omikron. Nu spredes den såkaldte omikron ba.5 i Danmark, og det gør den sikkert også allerede her i Grønland. Ifølge Statens Serum Institut er ba.5 dog ikke mere alvorlig end de andre undervarianter.

Igennem vinteren har mange af os prøvet at være syge med coronavirus, og nogle af os er vaccineret. Men immuniteten holder ikke længe, derfor kan man godt forvente, at vores kroppe ikke længere kan holde virusset væk når vi kigger henimod efteråret, siger Henrik L. Hansen.

- Det er helt usandsynligt at der kommer en voldsom spredning af smitte hen over sommeren. Vi skal kigge længere fremad og forberede os på, hvad der eventuelt kan ske i efteråret.

- Men det vil afhænge af, hvad for en variant der på dét tidspunkt dominerer. Det kan være omikron ba.5, der dominerer lige nu, men der kan også komme nye til. Teoretisk set, men det er mindre sandsynligt, så kan nogle af de gamle varianter, for eksempel deltavarianten, komme tilbage.

De to forrige somre var smittetallet mindre i forhold til de øvrige årstider. Blandt andet fordi vi opholder os mere udenfor.

For en uge siden meddelte sundhedsvæsenet, at man ekstraordinært mangler at få besat stillinger i hele landet. Derfor er sundhedsvæsenet hen over sommeren nødt til at skære ned på sundhedsbetjeningen.

Henrik L. Hansen forventer dog ikke, at sommeren vil give sundhedsvæsenet udfordring med corona.

Vaccinestrategi fremover

I Danmark præsenterede den danske regering onsdag en ny vaccinestrategi, hvor alle over 50 år vil få tilbudt revaccinering mod coronavirus til efteråret. Regeringen forventer nemlig, at smitten vil stige igen til efteråret og vinteren. 

Her i Grønland kigger landslægeembedet også på det næste skridt i vaccineringen af den grønlandske befolkning. 

- Vi må kigge på, hvem er det der er i alvorlig risiko for at blive syg, der er alder den allervigtigste i den sammenhæng. Det er klart vores fokus er at forhindre, at de ældre bliver smittede. Fordi det er dem, der bliver alvorlig syge.