- Vi har mere kontakt med hinanden, og derfor er der meget mere smitte i omløb, siger landslæge Henrik L. Hansen.Foto: KNR / Malik Brøns

Landslæge: Derfor er du syg lige nu

Er vi syge, fordi vores immunforsvar er svækket efter, at vi i flere måneder har gået med mundbind og brugt litervis af håndsprit? Nej, men der er en god forklaring, siger landslægen.

Måske du selv, dit barn eller en af dine kollegaer er sendt til tælling af en forkølelse, der er lidt mere krads, end den plejer at være. 

Måske du tilmed har hørt, at vi lige nu bliver ekstra syge, fordi vores immunforsvar er ude af træning, da vi i månedsvis har været flittige ved spritdispenseren og derfor har undgået at udsætte os selv for virus og bakterier, som gør os syge.

Det har dog ikke meget hold i virkeligheden, eller som landslæge Henrik L. Hansen formulerer det:

- Det er der ikke noget videnskabeligt belæg for. 

Men hvad er så forklaringen på, at vi bliver syge? 

Det er de andres skyld 

Ifølge Henrik L. Hansen bliver vi lige nu syge, fordi verden er åbnet op igen. Da vi havde en global nedlukning og diverse restriktioner herhjemme, havde sygdommene svært ved at sprede sig, men det kan de nu. 

- Sygdomme som forkølelse, influenza og lignende, som optræder i det grønlandske samfund, er noget som kommer ude fra. Nu har vi mere kontakt med hinanden, og derfor er der meget mere smitte i omløb, siger Henrik L. Hansen.

Grønland er meget isoleret, og derfor kan nemt pege på flytrafikken fra Danmark og Island, som de primære færdselsårer, som sygdommene bruger, når de skal her til landet. Sygdommene rejser med flygæsterne som blindpassager, hvorfra de spreder sig til hele landet. 

Vores immunforsvar er i fin form

Henrik L. Hansen afviser også ideen om, at vores immunforsvar er kommet ud af træning på grund af den lange nedlukning i forbindelse med pandemien.

- Når vi bliver syge nu, så skyldes det ikke, at vores immunforsvar har mistet modstandskraft. Vi bliver syge, fordi vi får meget mere smitte ind, og vi ikke på samme måde prøver at undgå at smitte hinanden.

Så er vi mere på vej mod normalen, som vi oplevede før coronapandemien?

- Ja, det må man sige. 

Hvis du vil undgå sygdomme, så har Sundhedsmyndighederne en række råd, som du kan følge. 

Det gælder blandt andet om at dyrke motion og få nok søvn, da begge dele har betydning for vores immunforsvar. Samtidig er god håndhygiejne afgørende, da det ofte er via vores hænder, vi spreder smitten. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt