Landslæge advarer mod Kina-blæk i hjemmetatoveringer

Flere tatoverede har på det seneste oplevet alvorlige bivirkninger, som kræver behandling, og det får nu landslægen til at komme med en advarsel mod amatør-tatoveringer.
Foto © : DCT2/Flickr Creative Commons
Skrevet af Simon Uldum
15. januar 2019 09:23

På det seneste har der været flere eksempler på, at folk har fået kraftige allergiske reaktioner efter at have fået lavet en tatovering.

Landslæge Henrik L. Hansen oplyser i en pressemeddelelse, at der har været brugt blæk fra Kina indkøbt over internettet og at brugerne har ikke haft forudsætninger for at tatovere.

Skræmmende resultater

Brugen af Kina-blæk har medført alvorlige infektioner, allergiske reaktioner og vedvarende hudproblemer. De ramte er pludseligt blevet patienter, enkelte formentlig med varige mén, skriver landslægen.

Inden man lader sig tatovere er der derfor god grund til at overveje situationen en ekstra gang.

Landslægen har oplistet en række gode råd:

  • Vælg din tatovør med omhu, kend vedkommendes navn og få sikkerhed for, at hygiejnen er i orden og at der altid bruges ny engangsnål og handsker. Tatovøren skal være erfaren og ikke amatør – det er et håndværk, der skal læres.
  • Få lavet tatoveringen så lille som muligt rent arealmæssigt (jo større tatovering desto større risiko)
  • Bliv ikke tatoveret med lavprisblæk, det såkaldte ”Kinablæk”, eller kopiblæk af kendte mærker.
  • Intenst farvede tatoveringer giver oftere problemer. Farven rød i tatoveringer udløser oftere allergiske reaktioner end andre farver.
  • Undgå tatovering ud for håndled og fodled, hvor gener er hyppigere grundet leddenes funktion med strækninger af huden
  • Overvej nøje om du vil have en tatovering. En tatovering kan ikke lige fjernes igen. Du vil oftest skulle leve med den resten af livet.