Landskassen betaler for højere priser på foder

Landbrugets udgifter er på himmelflugt. Nu hæver Inatsisartut den økonomiske støtte til landets landmænd.
Det er blevet dyrere at fodre for eksempel får. Nu kan landbruget søge om støtte til de stigende foderpriser. Foto © : Visit Greenland/Franziska Mahler
03. oktober 2022 11:30

Det er blevet dyrere at handle - også for landmændene herhjemme.

På et år er prisen på foder og gødning steget med over en tredjedel - eller i kroner og øre 4,8 millioner kroner siden 2021.

Det oplyser Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø.

Og det har nu fået politikerne i Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalg til at afsætte 5 millioner kroner ekstra i støtte til landbruget alene i år. Det sker efter anmodning fra Naalakkersuisut.

Stigende priser for Grønlands landbrug

Udgiften til landbrugets forbrug af foder og gødning er steget med 4,8 mio. kroner i 2022 sammenlignet med 2021. Det er en stigning med 37 procentpoint.
 

Udgiften til foder og gødning udgør omkring halvdelen af landbrugets udgifter herhjemme.


Priserne er især steget som følge af krigen i Ukraine og corona-pandemien, der begge har givet færre varer, herunder også foder og gødning, på verdensmarkedet.

 

Kilde: Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø

- Med forhøjelsen sikrer vi, at landbrugserhvervet kommer bedst muligt gennem krisen. For at undgå en lignende situation i fremtiden vil Naalakkersuisut i tæt samarbejde med landbrugserhvervet arbejde for, at udgifterne til disse områder nedsættes, siger naalakkersuisoq for landbrug, selvforsyning, energi og miljø, Kalistat Lund.

LÆS OGSÅ Overblik: Her er de 10 varer, der er steget mest i pris

Langbruget skal være mere klimavenlig

Udgifterne til foder og gødning skal de næste år sænkes ved, at produktionen af vinterfoder bliver lavet lokalt og i større omfang end i dag. Det skal ske ved at udvide markerne og øge effektiviseringen af det, der bliver dyrket på markerne.

Samtidig skal flere landbrug skifte de dyre og forurenende dieselværker ud med energi fra små mikrovandkraftværker og fra solenergi, siger Kalistat Lund.

Udbetalingen af pengene kommer til at ske ved, at landmændene søger selvstyret om pengene. Hvordan det præcis skal foregå, er Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø ved at finde ud af sammen med De Samvirkende Fåreholderforeninger og Konsultjenesten for Landbrug.

Landmændenes ansøgninger bliver dog vurderet ud af de officielle indhandlingstal på lam og kvæg fra slagterierne, oplyser departementet.