Katuaq lægger lokaler til konferencen. Billedet er fra tirsdagens møde.

ARCTIC CIRCLE Landingsbaner bliver en gamechanger

Nye lufthavne vil revolutionere turismen her landet, men spørgsmålet er om samfundet er klart, lød det under formiddagens møde i Arctic Circle.

Turister og flytransport var overskrifterne for denne formiddags to møder på Arctic Circle konferencen i Nuuk.

Det primære budskab var, at de to emner hænger uløseligt sammen for tiden, ikke mindst her i landet.

Læs også Islands præsident: En historisk konference

I diskussionen om turisme gjorde alle paneldeltagere det klart, at de nye lufthavne vil åbne nye muligheder for Grønland. De bliver en såkaldt gamechanger, som vil ændre turismen her i landet.

- Vi er meget glade for, at man vil bruge Nuuk og Ilulissat som hovedporte, sagde Jørn Henriksen, som er produktmanager for det norske krydstogtselskab Hurtigruten.

Han peger på, at det vil styrke deres operation og gøre det mere fleksibelt i forhold til at få passagerer, brændstof og mad ombord, ligesom han er sikker på, at Nuuk og Ilulissat bliver stadigt vigtigere destinationer.

Fokus på uddannelse

Visit Greenlands indlæg handlede om, at turismen er stærkt stigende, og at det nu er nødvendigt at sikre, at man rent faktisk kan følge med.

En pointe Air Greenland delte. Det er nemlig ikke nok med fly og lufthavne. Der skal også være hotelværelser, attraktioner og dygtigt personale, lød det.

Netop det er en udfordring i hele Arktis. Dygtigt personale i turistbranchen er en mangelvare, men også et område, der er særligt fokus på.

I Nunatsiavut gør man i høj grad en indsats for at uddanne personale til hoteller og andre relevante opgaver, fortalte ministeren for turisme Sean Lyall.

Læs også Direktør ønsker kandidat i turisme

Det samme gælder her i landet, hvor det er vanskeligt at tiltrække nok dygtige, veluddannede guider, sagde Anders Stenbakken, fra Visit Greenland, som også ønsker mere fokus på uddannelse.

Lufthavne vil revolutionere turismen

Og behovet er stort. Ifølge Air Icelands direktør, Arni Gunnarson, står Grønland over for en revolution af flytrafikken, når de nye lufthavne kommer.

En revolution som i høj grad bliver drevet af turismen, for som Air Greenlands Jakob Nitter Sørensen sagde, så er folketallet faldende her i landet, så fokus er på turisterne, når der skal sælges flere flybilletter.

Kommentarer



Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt