"Lad vær' med at grave grøfter"

De arktiske befolkningers viden om klimaforandringerne skal ikke afskrives som 'traditionel'. Og vestlig videnskab skal ikke afvises som 'kolonialisme', mener professor Minik Rosing.
29. juni 2010 18:09

Viden er magt, sagde den franske filosof Michel Foucault. Og hvad der ikke anerkendes som viden, bliver der derfor ikke lyttet til.

- Jeg synes, man skal holde op med at skelne imellem traditionel viden og almindelig viden. Viden er viden - uanset hvem der har den, siger professor i geologi ved Københavns Universitet Minik Rosing.

Han var hovedtaler under tirsdagens tema om miljø på ICC-kongressen i Nuuk.

I Grønland hører vi ofte om modsætningen imellem fangernes og biologernes opfattelse af naturen og dyrelivet. Ifølge professoren er der en tendens til, at man skelner imellem ’almindelig viden’ fra vestlige videnskabsfolk og ’traditionel viden’ fra de lokale inuitbefolkninger.

- Der er en tendens til, at den traditionelle viden ikke kan diskuteres, fordi den etablerede videnskab ikke vil fornærme nogen ved at sætte spørgsmålstegn ved, hvad folk siger. Og jeg synes det er en skam, hvis den traditionelle viden går tabt, siger Minik Rosing.

Modsætningen går også den anden vej, hvor viden fra vestlige universiteter betragtes som kolonialisme.

For eksempel holdt ICC Canadas vicepræsident Violet Ford tirsdag et oplæg. Her beskrev hun, hvordan beslutningsprocesserne er blevet vestliggjort under koloniseringen af Arktis på bekostning af den måde, som inuitter plejede at træffe beslutninger på.

Beslutningsprocesserne i internationalt regi lytter for meget til vestlig viden og for lidt til den lokale viden i Arktis, mener hun.

Minik Rosing advarer mod at undlade at lytte til nogen, fordi deres viden kaldes for enten vestlig eller traditionel:

- Man kan jo ikke skille viden op og på den måde og sige, at vi skal have det ene og det andet. Vi skal jo have det gode fra alle sider.

Så hvad er dit budskab her til kongressen i dag?

- Befolkningerne fra de arktiske egne skal være villige til at præsentere deres viden. Og parat til at forsvare og diskutere den viden, så den kan indgå i, hvordan vi forstår verden i dag, svarer professoren.