Labansen om Erik Jensens exit: Ikke overraskende

Den nu tidligere naalakkersuisoq Erik Jensen har flere gange været på kollisionskurs med sin egen ledelse.
- Der er en masse uenighed internt i Siumut, siger Martha Labansen.
22. november 2019 17:32

- Det er egentlig ikke særligt overraskende, at Erik Jensen træder tilbage.

Det siger Martha Labansen, der er politisk iagttager om, at naalakkersuisoq Erik Jensen (S) har trukket sig fra naalakkersuisut. 

LÆS OGSÅ Erik Jensen er færdig som naalakkersuisoq

Det meddelte han Siumut-gruppen i går torsdag, og allerede i dag forlod han sit kontor i regeringsbygningen.

- For bare et halvt år siden tilkendegav Erik Jensen sammen med seks andre medlemmer af partiet, at han ikke var tilfreds med partiets ledelse. Og det er kun et par dage siden, at næstformanden tilkendegav, at han ikke var tilfreds med partiets politik, siger Martha Labansen.

Næstformand kritiserer ledelsen

Hun henviser til, at Karl Kristian Kruse for få dage siden udsendte en kras kritik af naalakkersuisut. Han nævnte en række konkrete kritikpunkter - blandt andet er han utilfreds med naalakkersuisuts ageren med hensyn til hellefiskefiskeriet i Nordgrønland, hvor naalakkersuisut har lukket for udstedelse af nye fiskerilicenser. 

På grund af uenigheden overvejer Karl Kristian Kruse nu, om han overhovedet vil fortsætte med at deltage i den politiske ledelse.

LÆS OGSÅ Kielsens egen næstformand kritiserer Naalakkersuisut

- Der er en masse uenighed internt i Siumut, siger Martha Labansen.

- Jeg mener, at det kommer af, at man har måttet sno sig i respekt for Demokraterne, som har nogle holdninger, der ikke altid stemmer overens med Siumuts. 

- På den måde bliver uenigheden i selve partiet større og større. Men det er også tydeligt, at vi har et landsstyre, hvor nogle medlemmer tager nogle beslutninger, som kun er til fordel for dem selv. Og det kan ingen være tjent med. Beslutninger bør være i flertallets interesse, siger hun.

Vil være ny formand

Erik Jensen fortsætter sit politiske arbejde i Inatsisartut-salen – og så vil han være Siumuts næste formand. 

- Det vil jeg arbejde på, og det vil jeg nå. Og jeg tror på det, sagde han til KNR fredag middag.

Og det er godt nyt i Martha Labansens ører. 

- Jeg er positivt overrasket over, at der er en vilje til at starte på en frisk i Siumut, hvor han nu tilbyder sig selv som formand til det næste landsmøde. Han markerer, at han gerne vil samle partiet, og at han gerne vil have nogle drøftelser, så det bliver slut med at strides internt i selve partiet. 

LÆS OGSÅ Kritiske lokalformænd: Kielsen har været for fraværende

Erik Jensen har ikke altid gjort det nemt for formand Kim Kielsen. Han blev hentet fra kommunalpolitik til naalakkersuisut i 2017. Sidste år afviste han under et møde at støtte aftalen om dansk medfinansiering af naalakkersuisuts lufthavnspakke.

Han sagde senere, at fordi møderne i naalakkersuisut er fortrolige, kunne han ikke sige, hvad der blev sagt - men han afviste splid i Siumut. 

Spliden var til gengæld åbenlys, da et flertal af Siumuts Inatsisartutmedlemmer i sommer krævede Kim Kielsens afgang som formand for partiet. Erik Jensen var som den eneste medlem af naalakkersuisut, der stod side om side med de øvrige seks kritiske partifæller.

Erik Jensen har i de sidste to år som naalakkersuisoq haft ansvaret for råstoffer, arbejdsmarked, fiskeri, fangst, landbrug, kommuner, bygder, yderdistrikter, infrastruktur og boliger.

Han har desuden vikareret som naalakkersuisoq for sundhed, sociale anliggender, natur, miljø og forsking.

KNR har talt med Kim Kielsen, han ønsker ikke at udtale sig.