Løkke skal forklare Lenes arktiske-afbud

Danmarks udenrigsminister Lene Espersen tog på ferie og meldte afbud til mandagens arktiske topmøde i Canada. Nu kræver Socialdemokraterne en forklaring.
30. marts 2010 13:35

- Er statsministeren enig i udenrigsministerens fraprioritering af det arktiske topmøde med blandt andet USA's, Ruslands og Canadas udenrigsministre, hvor vitale danske interesser var til drøftelse, lyder det fra partiets udenrigsordfører Jeppe Kofoed til Ritzaus Bureau.

Udenrigsministeren tog på forlænget påskeferie til Spanien sammen med sin familie og sendte derfor justitsminister Lars Barfoed til mødet i Canada sammen med formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist. Når Folketinget samles igen efter påskeferien kræver Socialdemokraterne en forklaring af både Lene Espersen og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Lene Espersens afbud er både blevet kritiseret af de tidligere udenrigsministre Uffe Ellemann-Jensen (V), Niels Helveg Petersen (R), Mogens Lykketoft (S) - og af udenrigsordføreren for VK-regeringens støtteparti, Dansk Folkepartis Søren Espersen, som kalder det for en "uforståelig prioritering".

Lene Espersen selv forklarer, at ferien var planlagt, før hun tiltrådte som udenrigsminister. Hun mener heller ikke, der var tale om et topmøde, men om et statusmøde af 2½ timers varighed:

- Det bekræftes af, at mødet ikke har resulteret i fælles erklæringer - der er alene udsendt en opsummering af drøftelserne fra de canadiske værter, skriver hun i en pressemeddelelse.