Kvinderne tordner ind i det nye Landsting

Valgets store vinder Inuit Ataqatigiit går Landstinget i møde med kvinderne i front. Hele otte kvinder mod kun seks mænd er valgt ind for Inuit Ataqatigiit, og der er op til flere helt nye ansigter imellem blandt andre Maliina Abelsen, der som nyvalgt Landstingsmedlem præsterede ikke mindre end 1410 stemmer.
Skrevet af Louise M. Kleemann
03. juni 2009 13:21

- Jeg måtte også kigge en ekstra gang i går og sige. 'hold da op er vi så mange kvinder!' Jeg synes det er fint og flot af befolkningen at vise, at selvfølgelig tror man også på kvinder. Det er rigtig godt for alle, tror jeg, siger Maliina Abelsen.

Og hun er ikke den eneste kvinde, som har mødt opbakning under denne valgkamp. Hendes partifælle Juliane Henningsen fik over fem gange så mange stemmer som ved valget i 2005, og Siumuts Aleqa Hammon mere end tredobler sine stemmer fra seneste valg. Samtidig er hun den kvinde, som har fået flest stemmer ved dette valg, og hun glæder sig over den høje stemmeprocent.

- Jeg tror det vil give mig en masse mod og styrke til at fortsætte mit politiske arbejde, og jeg vil bruge alle mine kræfter på at realisere vores valgprogram og mine egne mærkesager, siger Aleqa Hammon.

Ifølge Inuit Ataqatigiits nyvalgte Maliina Abelsen er der flere grunde til, at kvinderne under dette valg har været så markante stemmeslugere.

- Jeg tror vælgerne har set, at der er behov for, at befolkningen er repræsenteret meget ligeligt i vores politiske processor. Så jeg tror på den måde, at man har været klar til at tænke i nye baner, og det syntes jeg er meget flot, siger hun.

Også stærke politiske forbilleder kan, ifølge Maliina Abelsen, have inspireret flere kvinder til at turde tro på muligheden for at forfølge en politisk karriere.

- Der er nogle kvinder, som har været forbilleder for os, og som gør, at vi andre også tør kaste os ud i det nu. Vi er blevet inspireret af stærke kvinder, der har siddet i politik før, så man kan måske også sige, at det er kandidaterne, der begynder at turde tro på sig selv, siger IAs kvindelige stemmesluger Maliina Abelsen.