Kviktestfadæse: Kommuner må ikke betegne borgere som rige eller fattige

Personlige oplysninger skal behandles med følsomhed, og derfor kan kommuner ikke dele gratis test ud til mindrebemidlede borgere, vurderer juraprofessor.  
Grønlands fem kommuner gik i sidste uge ud og afviste Naalakkersuisuts ønske om at dele gratis kviktest ud til "mindrebemidlede" borgere. Foto © : Christine Hyldal, KNR
21. januar 2022 12:23

På et pressemøde om coronasituationen i sidste uge lovede Naalakkersuisut, at kommunerne ville give gratis hjemmetest til borgere, der ikke selv har råd til at købe dem.

Det blev dog mødt med en klar afvisning fra kommunernes side. 

 … fordi kommuner ikke har lovhjemmel til at vurdere, om en borger er mindrebemidlet, hvilket skulle have været kriteriet for udlevering af test til borgere, lød det i en fælles pressemeddelelse fra de fem kommuner. 

LÆS OGSÅ Kommunerne kan ikke uddele gratis kviktest

Men hvorfor står loven i vejen for, at kommunerne kan dele gratis test ud til folk med tomme lommer? 

Til KNR oplyser Kommuneqarfik Sermersooq, at det blandt andet har at gøre med det princip, der hedder ”lighedsgrundsætningen”, som siger, at en kommune skal behandle alle borgere ens og ikke må forskelsbehandle.  

Privat info er privat

KNR har også spurgt Anette Storgaard, der er juraprofessor og afdelingsleder ved afdeling for jura på Ilisimatusarfik, om hendes vurdering.  

Hun understreger, at hun kun har fulgt med i sagen ude fra og ikke har kontakt til nogen internt i kommunerne.

- Men det er ikke så overraskende for mig, at kommunerne giver det svar, fordi der er tale om personfølsomme oplysninger, som man ikke bare må tage ud af et offentligt fortroligt system, fordi man får en god idé, forklarer hun. 

LÆS OGSÅ SIK om gratis kviktest: Hvor bliver de af?

For at finde ud af, om en borger er ”mindrebemidlet”, vil en kommune blandt andet være nødt til at finde oplysninger om personen i flere forskellige registre.

- Og det må man ikke uden videre gøre, heller ikke selv om man er en kommune, siger Anette Storgaard og uddyber:  

- Grunden til, at man ikke må, er, at det er private oplysninger, og de skal håndteres med følsomhed, og man må ikke fra det offentliges side på den måde betegne forskellige borgere som rige eller fattige eller pæne eller grimme, eller hvad man ellers kunne finde på.

Lovlig løsning kræver tid

Det betyder dog ikke, at det er umuligt for kommunerne at dele gratis test ud til folk, der ikke har råd: 

- Man ville godt kunne sige, at borgerne kunne ansøge om at få fri adgang til hjemmetest. Men så skulle borgeren søge om det, og borgeren skulle samtidig acceptere at for at kunne få de gratis test, så måtte kommunen finde personlige oplysninger frem om dem, forklarer Anette Storgaard og fortsætter: 

- Så ville det kunne gøres lovligt. Men det ville tage lang tid. Så måske ville det letteste være at dele gratis test ud til alle.

LÆS OGSÅ 1.400 kviktest blev udsolgt i Matas på mindre end to dage

Så papirarbejdet ville blive for omfattende og tage for lang tid i forhold til, hvor hurtigt man ønsker at få hjemmetestene ud til borgerne? 

- Det forestiller jeg mig. Hvis den enkelte borger først skal finde ud af, at der er mulighed for at søge om det og derefter udfylde en ansøgningsformular og skrive under på, at kommunen må finde de nødvendige personlige oplysninger frem. Samtidig skal der være en medarbejder hos kommunen, der sidder og håndterer al det. Det vil tage tid, siger Anette Storgaard.  

Ikke længere vigtigt med test

KNR har siden sidste uge forsøgt at få et interview med Naalakkersuisut om, hvorfor tilbuddet om de gratis test blev meldt ud på pressemødet uden at være klappet af med kommunerne. 

Naalakkersuisoq for sundhed, Kirsten Fencker (Naleraq) er sygemeldt med stress. 

De to naalakkersuisut Mimi Karlsen (IA) og Pele Broberg (Naleraq) vikarierer for hende. 

KNR har forsøgt at få et interview med begge, men det har ikke været muligt.

LÆS OGSÅ Ny teststrategi: Det er ikke længere nødvendigt at blive testet - du har nok corona

På et nyt pressemøde i mandags blev Mimi Karlsen dog spurgt ind til sagen. 

Og her svarede hun, at test ikke længere er afgørende. 

- Siden pressemødet i sidste uge har situationen ændret sig fuldstændig. Mange flere er blevet smittet. Corona er i meget stor fremgang, og når den situation har ændret sig, så har vores situation også ændret sig, sagde hun og fortsatte:  

- Det vigtigste budskab er, at det ikke længere er vigtigt, at man tester sig selv eller tager ned på sygehuset for at blive testet. Hvis man er syg med corona og kan passe sig selv, så skal man blive hjemme, og derfor er det ikke længere vigtigt, at man tager en test.