Kuupik: Valg i USA vedrører også arktis

Der er præsidentvalg i USA i dag tirsdag. Helt til det sidste viser meningsmålingerne næsten dødt løb mellem kandidaterne.
Skrevet af Karsten Sommer
06. november 2012 06:14

Men hvad betyder valget for Grønland? Det giver formanden for Naalakkersuisut, Kuupik V. Kleist et bud på:

- Det der i første omgang er relevant for os, er om USA´s politik i forhold til miljøet, Arktis, oprindelige folk og energipolitik fortsætter som Obama har udstukket, eller om Romney, hvis han vinder, vil ændre USA´s strategi på de områder.

På den måde har det betydning hvem der vinder dagens præsidentvalg.

- Vi ved jo ikke så meget om Romneys politik endnu, men valgkampen har vist at Romney er mere konfrontatorisk i international politik, ligesom han mener at USA skal være mere udfarende i forhold til olieefterforskning og andre energikilder, og det kan få betydning i Arktis, siger Kuupik V. Kleist.

Samtidig må vi sige at den nuværende Obama-administration med Clinton som udenrigsminister, har stået for en opblødning i USA´s arktiske strategi, som vi har været glade for. Før Obama var USA meget tilbageholdende med at engagere sig i den arktiske dagsorden, mens de i de sidste fire år under Obama har været langt mere imødekommende, mener formanden for Naalakkersuisut.

Men uanset hvem der vinder valget, håber Grønland på øget samarbejde med USA i årene fremover.

- De hensigtserklæringer og samarbejdsaftaler, som blev skrevet under i forbindelse med basen i Pituffik, har ikke helt haft den ønskede effekt. Så det vil være en dagsorden der skal kigges på, mener Kuupik V. Kleist, der glæder sig til at følge valgaftenen på TV i aften.

KNR-TV sender DR-TVs direkte signal fra valgaftenen fra klokken 17 og til langt ud på natten.