Kuupik V. Kleist ser med bekymring på ny råstofrapport

Formanden for brancheudvalget for råstof og entreprenører i Grønlands Erhverv rynker panden, når han læser den seneste rapport fra Fraser Institutes om råstofsektoren.
kuupik V. Kleist
- Det ser ikke særlig godt ud. Det må man indrømme, når Grønland på stort set samtlige parametre, der bliver målt på, er faldet mærkbart i status, siger Kuupik Kleist. Arkivfoto Foto © : KNR/Marie Kristensen
Skrevet af Mathies Hvid Toft
01. marts 2019 16:52

Grønland synker 29 pladser tilbage til en placering som nummer 63 ud af 83 over de mest attraktive råstoflande at investere i.

Det viser den seneste råstofsrapport fra det canadiske analysehus Fraser Institute.

Analysen er branchens eget syn på de forskellige råstoflande og set i det lys, er det ekstra kedeligt, at Grønland går tilbage. Det er nemlig en analyse, som mange råstofvirksomheder orienterer sig i inden, de søsætter projekter.

Det mener formand for brancheudfaldet for råstof og entreprenører Kuupik V. Kleist.

 
Kilde: Fraser Institute Foto © : KNR

- Det ser ikke særlig godt ud. Det må man indrømme, når Grønland på stort set samtlige parametre, der bliver målt på, er faldet mærkbart i status, siger han.

LÆS OGSÅ Grønland rasler ned ad rangstien

Ifølge Kuupik V. Kleist kan tilbagegangen gå ud over aktiviteten i råstofbranchen herhjemme, men også aktiviteten i andre erhverv.

- Der er i forvejen en tilbageholdenhed med investeringer i Grønland på alle områder og ikke kun i minebranchen, så det her er bare mere brænde på samme bål: At tilbageholdenheden desværre formodentligt fortsætter, siger han.

Lang sagsbehandling er et problem

I analysen svarer en unavngiven respondent, at "tilladelsesbetingelserne er inkonsistente, og de administrative processer er lange og besværlige." Det er en oplevelse, som Kuupik V. Kleist har hørt om før.

- De siger allesammen samstemmigt, at den administrative praksis er meget langsommelig og besværlig, og at det tager unødig lang tid at få kommunikeret med Selvstyret og myndighederne, siger han.

Samtidig peger han på, at det hæmmer erhvervsudviklingen i særligt råstofsektoren, hvis reglerne ændres for ofte. Råstofprojekter varer nemlig ofte i mange år, så hvis forudsætningerne ændrer sig for tit, er det svært at navigere i.

Derfor er tempoet i sagsbehandlingen også et af de steder, hvor der skal tages fat, hvis udviklingen skal vendes, mener Kuupik V. Kleist.

- I stedet for at se de her selskaber som potentielle fjender, så skal man kigge på de steder, hvor interesserne er sammenfaldende og samarbejde for at tingene kan gå hurtigere.

På søndag starter verdens største råstofmesse PDAC i Canada. Naalakkersuisoq for råstoffer, Erik Jensen (S) deltager, og det gør grønlandske virksomheder, den danske energi- og forsyningsminister og Kronprins Frederik også.