Kuupik: Koalitionen holder - trods gnidninger

Det er to år siden, at koalitionen begyndte samarbejdet, og på IAs netop startede landsmøde har vi bedt formand for Naalakkersuisut og IA, Kuupik Kleist om at gøre status på samarbejdet mellem de tre meget forskellige partier.

Trods gnidninger i den umage koaltionsregering mellem IA, Demokraterne og Kattusseqatigitt Partiaat, mener Kuupik Kleist, at samarbejdet er stabilt.

-Det er jo gået bedre, end mange havde forventet, men det er også gået godt i den forstand, at vi foreløbig har formået at føre et stabilt samarbejde. Vi har gennemført en stor del af de ting, som vi har programsat og koalitionen holder, siger formand for IA Kuupik Kleist, der teoretisk set er på valg denne weekend under partiets generalforsamling. Der er dog ingen opstillede modkandidater.

Adspurgt om han som kaptajn har måtte bruge for mange kræfter på at holde styr på tropperne og for lidt tid på at føre politik, svarer han afvisende. Men han erkender samtidig, at der har været gnidninger i det brede regeringsgrundlag:

-Selvfølgelig har der været gnidninger. Det lægger vi overhovedet ikke skjul på, men vi har jo formået at komme over dem. Og det er jo ikke det, der har optaget mest tid.

Men hvordan kan de tre partier overhovedet samarbejde og føre deres egen politik, når de ideologisk set lægger så langt væk fra hinanden?

-Vi var jo ikke spået mange overlevelseschancer, da vi dannede koalitionen. Og det er jo rigtigt, at det er tre forskellige partier, og nogle gange tre meget forskellige partier, men vi har nogle overordnede mål, som binder os sammen og som er vigtigere end partierne enkeltvis, lød det fra Kuupik Kleist umiddelbart efter IAs landsmøde gik i gang i Nuuks forsamlingshus tidligere i dag.

Med blandt deltagerne var også partiets medlem af Inatsisartut Naaja Nathanielsen. Hun mener ikke, at IA har måtte indgå for mange kompromisser for at opretholde det brede koalitionssamarbejde:

-Jeg er godt tilfreds, jeg synes at vi indtil nu har leveret det vi skal. Selvfølgelig er der en masse svære beslutninger og mange flere debatter, der lægger foran os. Men netop derfor tror jeg, at det er meget godt, at vi har været igennem en periode på 2 år, hvor vi har lært hinanden rigtigt godt at kende.

Men har I lært hinanden godt at kende, er det nogle grupper, der har et godt sammenhold og et godt samarbejde?

- Ja, vi har lært hinanden at kende. Det betyder jo ikke, at man er blevet enige om alt. Men det betyder, at vi kender hiandens politikker og tanker og holdninger, og det kan man så tage udgangspunkt i, siger Naaja Nathanielsen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt